20090722

Perkara Yang Enam Minggu ini.

1. Minggu ni aku berulang alik dari kuala pilah ke Seremban.
Sebab mak rindu nak duduk rumah selalu pun asyik balik hujung minggu tak sempat nak manja-manja dengan halaman rumah.
Hari-hari pun aku sampai tak sharp pukul 9 maka setiap kali nak masuk ofis hati berpeluh-peluh takot bos ada dekat pintu.
(So far tak pernah kantoi lagi.Doakan aku takkkan katoi weh.Tak kan.Tak kan.)

2. Suara Lisa rosak.
Mungkin sebab cuaca sejuk atau sedang merajuk sebab dah lama tak servis.
So aku terpaksa bunyikan hon dalam hati.
Dah lah pagi-pagi semua orang bawak kereta macam chibai.
Terpaksa je redha dan redah.Kadang-kadang aku tunjuk middle finger tapi bawah stereng.
(Well.What do you expect maaan?Ai pun ada rasa takut tau.)

3. Nak tahu tak.
Abang aku dah ada blog laaaaaaaaaaaaaaa.
Kemain lagi dia dekat kolej hari-hari online.
Kejap-kejap main facebook.Selalu tu sedih je mintak topup kat mak.
Wah.Kemain lu eh bang.Takpe lah, pakai la broadband wa tu jangan kasi hilang sudah.
Sok dah kaya jangan lupa wa.Okay?
Klik mana-mana kalau kauorang nak tengok.
Abang Adik Akak.

4. Kinana sejak akhir-akhir ni dah pandai nak meniarap.
Tiap kali nak meniarap je mesti bising-bising macam tengah buat kerja angkat balak.
Lepas tu merengek-rengek nak pusing badan tak dapat.
Bila kitorang tolong terbalikkan,dia merengek jugak lagi kuat.
Konon tak puas hati lah tu kerja separuh jalan.Ataupun rasa tak independent sebab kena tolong.
Bayi pon ada ego maa.

5. Tadi kan, aku pergi cek duit kat ATM.
Terkejut aku.
Ada RM 1.37 sen aje.Daaaang!
Dah sebulan lebih aku kerja.
Tapi gaji belum pernah rasa lagi.
Makin lambat gaji masuk makin banyak lah aku pau duit momma.Nasib momma redha je bagi.Tak kira lak tuh.Hahaha.
Adik aku ada balik cuti.Hari tu dia ikot aku pergi kerja halfday.Penat dia melanguk tunggu sampai pukul 1.30.Kesian.
Esok hari jadi dia.
(Ramai-ramai pergi blog dia wish hari jadi.Saaayaaang adik. Kalau dah ada awek bagitahu akak.
Hadiah nanti.Gaji tak masuk lagi.Nanti akak bagi u hadiah apple macbook 3 bijik.Well.Akak kau ni kan kaya gaji puluh riban sebulan.Apa nak heran,tsk.tsk.)

6. Aku rasa nak pergi dating lah.Siapa nak teman aku yang rambut macam nyonya ni sila jerit 'SAYA!!' kuat-kuat.

Dah.
:)

20090720

Kau.

Bila kau rasa hilang kewarasan,
Bila kau rasa kau bukan diri kau.
Lihat ke cermin dan fikirkan segala penyesalan hidup kau.
Dan pasti kau akan kembali.




Hey old buddy.Welcome back. :)

20090716

Peri Berbahasa.

Aku ada satu peribahasa baru cipta.
peribahasa ini adalah bagi menggantikan peribahasa lama.
Ukur baju di badan sendiri.
Maksud dia kat sini buat apa yang berpadan dengan kemampuan sendiri.

Macam kalau gaji kamu ciput
Janganlah mengada-ngada ank make up kereta melampau-lampau.
tukar tayar besar lah,nak bubuh spoiler lah.
Nanti hujung bulan duit da habis kat kereta.
Nak makan apalah?
Tayar rebus?
Syukur jelah.
Lainlah kalau gaji 5-6 ribu sebulan.
Kan?
(Eh?Apesal macam tgh memberi sindiran kepada diri sendiri je ni?okaylah.Tak jadi lah nak make up Lisa.Nak bayar bulan-bulan pun dah sedih-sedih.eh silap lagi.bukan tak jadi.tapi tak mampu.)
Peribahasa baru diinspirasikan dari suatu pemandangan ketika aku hendak menghadiri temuduga tapi tak jadi sebab aku malas tunggu orang ramai.


Nah.Ukur kereta sendiri di parking awam.

Tak pasal-pasal aku pun susah nak parking.Lisa pun tutup mata masa lalun sebelah dia ni.Buat malu je.

20090712

Updated.




Kinana kini sudah berumur 3 bulan.

Kali Terakhir Aku Stress Adalah Bila Aku Sedar Aku Dah Takde Abah Yang Nak Menangkan Aku Walau Aku Salah.

Aku jarang stress.
Sangat jarang.
Sebab aku selalu ambik ringan semua perkara selagi ia tak membunuh.
Masa belajar dulu bila kawan-kawan aku semua duk stress mengadap nota aku sikit pun tak.
Aku mengadap nota sambil dengar lagu tapi kena duduk jauh-jauh dari kawan lain sebab diorang bengang aku bising.
Masa dulu kalau kena dumped pun aku tak stress.
Ada awek lain ngorat balak aku pun aku tak stress.
Aku akan tidur je sebab aku rasa ego aku tercalar.
Bangun tidur je aku sedar calar dekat ego aku tu dah ditampal sebab dekat henpon ada mesej tulis 'i'm sorry'.
Aku menang sedikit disitu.(Menang tanpa Piala.)
Masa habis duit kat poli pun aku tak stress sebab aku ada kawan-kawan yang boleh kasi pinjam dulu.
So takde sebab la aku nak stress.

Tapi semalam aku stress.
Betul-betul stress.
Semua orang kampung tahu semalam aku kerja halfday.
Lepas tu,
Aku ada banyak gila case yang dah salah key in sebab 'tok guru' aku dah salah ajar.
Dia pulak mc so tinggal aku sorang kena settlekan semua case salah tu.
(Nasib baik dia mc,kalau tak sebal jugak aku nak mengadap muka dia.Nanti tak pasal-pasal begaduh.)
No wonder la jumaat lepas ada customer marah aku siap kata aku penipu sebab dia kena charge padahal benda tu free.
Babi.
Aku betulkan semua case tu sambil rasa sebal sebab tak lama lagi dah nak pukul 1.30.
Then aku terbayang mak semua dah ada kt kampung.
Maklong aku pun nak kenduri malam tu.
Best gila ni dapat ramai-ramai.
Bayi-bayi pun ramai.
Kena habiskan kerja cepat.
Tak mahu OT.
Tak.
Walaupun OT lumayan.
Aku tetap tak mahu.
Money Cant Replace The Freedom.
berapa kali nak ulang?

Tiba-tiba akak Asisstant Manger datang kata aku kena kerja esok.
Otak aku stress maksimum.
Masa-masa tu jugak la customer datang smpai tiga orang kata nak register.
Gampang.
(Customer memang handal dalam bab menyusahkan dan menjengkelkan.Masa aku tengah bosan main facebook dan masa aku begitu berharap ada customer tak sorang pon yang muncul.Tapi time aku nak balik ke,ada hal ke,jangan cerita berapa ramai yang datang mintak kena maki dalam hati.)

..
.....

Tak lama lepas tu.
Sedar-sedar aku dah menangis macam kena sebat kat depan mesin fotostat.
Lebat macam hujan.
Arrrghhh.
Kau orang bagitahu aku sikit macammana nak mengadap muka orang kat opis hari isnin ni?
Tak cool lah weh stress ni.
Tak coool.


P/S : Mungkin sebab aku nangis tu akak A.M tu kata aku tak payah datang keje hari ahad.
Tapi minggu depan kena kerja.Kurang stress dapat balik kampung minggu ni.

20090707

Pelanggan Seksi.


Nah rambut pendek dan baju kerja.
Cina kacak di tempat kerja aku komen.
Dia kata sebelum ni aku sangat comel.Sekarang comel sahaja.
Turun pangkat.
Kenapa baru sekarang dia nak cakap dengan aku?
Kenapa?
Aku ada rasa sedikit menyesal.Tapi sikit saja lah.
Boleh terima lagi.
Tapi Aku kelihatan agak boyish kan.
Kelihatan saja.Tapi bukan boyish sejati.
Walaupun aku berambut pendek dan kelihatan boyish tak bermakna aku sudah boleh terima pengkid.
Make sense tak?

P/S : Sorry lah .Gambar kurang kualiti.Kamera biasa.Berat nak bawak fhafha kulu kilir.

20090706

Setahun.

Pagi tadi kawan sekerja aku tak datang.
Sebab kaki dia kena minyak panas masa goreng ayam.
Habis melecur.
Kesian.
Kesian jugak kat aku kena handle customer yang banyak.
Yang rata-rata semua berlagak macam dia seorang saja berduit.
Semua nak cepat.
(Pak guard kata kawan sekerja aku tu nak goreng ayam tapi termasuk kan kaki sebab dia ingat kaki dia ayam.Lawak kan?Kau bayangkan kau panaskan kuali lepas tu bila minyak dah panas kau angkat kaki kau dengan tangan lepas tu kasi celup dalam kuali.Hahahah!kelakar tak?Tak?Bayangkan dulu.Sumpah kelakar.Hahahha!)

Tadi ada dua customer yang menjengkelkan gila babi.
Satu cina lelaki tua.
Dia sign up broadband masa hari sabtu dengan aku.
Awal-awal aku dah cakap yang aku tak boleh confirmkan dekat dia yang area rumah dia ada Coverage atau tidak.tapi dekat tempat lain dia boleh pakai as long ada 3g.
So dia dapat 7 days trial.
Kalau tak puas hati boleh pulang dengan senang hati.
Tiba-tiba pagi tadi dia datang terus nak marah-marah aku macam aku tak pernah bagitahu dia apa-apa.
Apahal lah?
Pulang saja lah.Tak payah maki-maki.
Aku dah la sorang-sorang sikit lagi hati aku sudah mahu runtuh dan mata hampir berkaca.
Nasib kakak mata cantik tolong settle kan.
Kwajja eh kau uncle.
Macam lah aku cucu kau,nak marah-marah suka hati lak kan?
Tibai kang.
(Aku berani cakap kat sini je.Hoh.Dulu ustazah cakap tak baik kurang ajar dengan orang tua.biarpun dia kafir.eh.Cina.)

Sorang lagi customer perempuan melayu.
Pertengahan umur.sikit lagi nak masuk 50 lah kot.
Dia tanya aku pasal broadband.
Lepas tu tunjuk cek.
Ayat dia macam ni.
"Akak ada cek satu ribu boleh tak akak nak beli broadband lepas tu balance terus foward dekat bil bulan-bulan akan datang."

"Haa?"aku tecengang sikit tak berapa faham.
baru belajar la katakan.

"Macam ni.Akak ada cek satu ribu.Awak faham tak?"

"Kalau payment cek saya tak ambik kak.Akak pergi dekat kaunter."

"Eh,akak ni berniaga so akak nak bayar pakai cek satu ribu."
"Hey.Satu ribu ni cek akak."

Tsk.tsk.
Kira berapa kali satu ribu kat situ?
Tu tak tambah lagi berapa kali dia cakap dekat pak guard.
Banyak.Tapi tak la sampai seribu dia tu.

Aku rasa,rata-rata customer yang ada masalah biasanya yang berduit sikit.
Maksudnya dekat sini bukan dia kaya sangat pun,cuma dia sendiri rasa dia lebih kaya dari orang lain sampai dia pandai-pandai mengiktiraf kedudukan sendiri.
Marah-marah orang.Mengulikan orang dan memaki orang.
Padahal berhutang juga.Masa berak sama je buruk juga.

Semua sila ambil ingatan.
Kekayaan tak membuatkan kau lebih baik dari orang lain.Kadang-kadang lagi hina.
Esok aku sorang lagi.Doakan aku dapat customer semua yang bertimbang rasa.

P/S : Hari ni genap setahun Arwah Abah meninggal.Aku nak mintak tolong.
Semua sedekahkan Al-Fatihah boleh.
Ikhlas-ikhlas tau.Terima kasih.
Abah.Orang sayang abah.

20090705

Satu-satu Perkara Yang Memang Tak Berubah Adalah Ke-Nonsense-an.

Aku tengah gatal nak potong rambut.
Memang nak potong.
Tak boleh sabar-sabar dah.
(Selalu lepas potong rambut mesti aku kan menyesal sampai berminggu-minggu.)
Aku memang biasa rasa perasaan macam ni.
Perasaan tak menyempat.
Setiap kali aku terpikir nak buat sesuatu mesti aku nak jugak buat sebab kalau tak buat takot kempunan.
Nonsense kan?

Ada satu masa dulu aku sedang beratur dan aku tengok rambut sorang amoi ni lain macam je.
Aku pelik dan betul-betul rasa nak pegang
Aku pergi dekat dan aku sentuh.
Amoi tu perasan dan dia toleh buat muka pelik.
Aku pun buat-buat muka pelik macam tak sengaja terpegang rambut dia sambil marah-marah orang belakang aku.
Nonsense kan?
(Rupa-rupanya amoi tu pakai wig.)

Masa kecik aku fikir bayi akan mula terbentuk apabila tok kadi selesai menikahkan pasangan.
dan selepas itu bayi akan keluar tanpa henti sepanjang perkahwinan.
(bayi terbentuk secara automatik selepas akad nikah.)
jadi kalau dah banyak sangat anak kena berpisah baru bayi berhenti dihasilkan.
Nonsense kan?
Kalau macam ni pasti semua orang kat dunia ni duda dan janda sahaja dengan anak yang super ramai.
Masuk sekolah baru aku tahu sikit-sikit.
Masuk tingkatan 3 terus tahu semua.
Terima kasih sekolah.
Hoh.

Dulu juga aku ada satu kegemaran.
Apabila hujan dan tidak dapat bermain di luar dengan kawan-kawan.
Aku akan menghabiskan masa dengan melihat ke dalam cermin tingkap.
(bukan cermin muka tau.aku tengok kat cermin tingkap yang belah atas licin,belah bawah Macam kasar ada corak kalau kaler kertas atas dia nanti keluar corak.Mesti pernah buat kan?)
Aku akan menghabiskan masa lama sebab aku suka tengok dalam tu.
nanti kau orang cuba.
Seperti ada kehidupan yang tajam didalam tu.
Dan bila tengok ke dalam tu aku akan rasa seperti aku dapat masuk ke dalam dan meluncur.
Nonsense kan?
Sekarang tak boleh buat lagi sebab rumah aku dah takde tingkap macam tu.

Masa kecik jika tersentuh atau bertemu kulit dengan lelaki.
Aku akan laju -laju pergi bilik air dan basuh dekat tempat yang tersentuh.
Basuh berkali-kali.
Macam aku rasa sentuhan tu akan hilang.
Nonsense kan?

Semua itu adalah antara perkara nonsense aku ketika kecil.
Ada banyak lagi.
Nanti aku recall balik.
Sekarang.
Satu-satunya sebab aku post entry ini adalah sebab aku tak suka entry sebelum ini dan aku rasa aku kena post entry baru untuk tutup entry lepas.
Nonsense kan?
Macam tak boleh delete terus.
Hoh.

P/S : Hari ni mesti potong rambut!Nantikan gambar rambut baru i.Mula sekarang kena get ready untuk rasa menyesal sebab potong rambut.

20090704

Ajar Aku Cara Untuk Deal Dengan Komitmen.

Muncung bergerudi.

Tengok gambar ni aku terasa seperti anjing yang bulu kembang tu.Rambut carik pasal.

Ni gula-gula.Kadang-kadang manis.kadang-kadang macam beruk.eh?


Baju ketat badan penat.
Makan pengat lebah sengat.
Hati lekat jiwa tenat.
Rasa lekat baru nak ingat.

Kadang-kadang ada rasa yang aku tak berapa selalu nak arasa tapi bila sekali-sekala aku rasa,aku akan ingat.Ingat pun sebab aku rasa suka dan rasa kelakar.Tapi malangnya sekarang tak boleh rasa selalu sebab aku rasa aku belum boleh handle banyak benda dan rasa dalam satu masa.Nanti deria rasa aku kelam kabut.
(Kelam kabut macam aku handle customer siang tadi lepas tu dah tesilap suruh dia sain declaration.Dem.)
Amatur.

Aku dah pakai Value Plus Rm50 tak lama lagi dah nak masuk sebulan.Tapi bil baru masuk Rm12.So,Kena cukupkan RM50 jugak.Kalau tak rugi.Siapa nak borak dengan i?Bagi no telefon.Nanti i telefon kauorang. Dang!

Untuk perenggan seterusnya i akan listkan rasa-rasa itu maka sila tahan nafas.
Takot kauorang muntah sambil baca.
Eh.
Ke baca sambil muntah eh?
Ke bermuntah-muntah?
Baca muntah?
..

Mula Tahan.
SEKARANG!


Rasa nak ngada-ngada
MEngada : Nak air mineral yang ada oksigen.Yang lain tanak.
TheNone : Haaa?mana nak carik?
MEngada : Carik!

Rasa nak main-main mesej cakap pasal masa depan yang belum tentu.
MEngada : Nanti kita kawen garden weeding eh.Awak beli banglo 7 biji,nanti kita balas kereta sebijik kat awak.Ngam?
TheNone : Mana aciiii!Baik kawen dengan orang asli muka macam angelina jolie.
MEngada : Eleh.memang la angelina jolie tapi tetap orang asli tak mandi makan babi.
TheNone : Ok2 tak jadi.Tiba-tiba rasa geli.

Rasa nak mengadu yang badan penat tapi tak boleh marah sapa-sapa.
MEngada : Penat laa.ingat kita ni lembu ke nak kerja laju-laju takde cuti?Uhuuk.
TheNone: Haah lah.Kesian kambing ni.Sabar laa.
MEngada : Kambing?

Rasa nak camwhore gambar romentik2.
MEngada : Awak senyum.Kita kat belakang buat muka sotong tapi tetap kiut.
TheNone : Redhaaa.badan tegak.

Rasa nak gaduh kasar-kasar tapi manja.
MEngada : Eh.Nanti awak balik malam mesti awak jumpa hantu gay sebab awak jambu sangat.Eii.
TheNone : Memang dasar mulut kuali tau!
MEngada : Wek.wek!Mesti jumpa hantu gay!

..

Ok dah.
Sila bernafas
Sebenarnya nak tulis banyak lagi tapi macam rasa tak best pulak nampak kauorang macam dah biru-biru muka tahan nafas.Hoh?

Babi la.
Apasal malam ni rasa macam ni.Benci i.Tak cool langsung.
Aku syak sebab aku tengok gambar member-member dengan couple diorang dekat Fb tadi.
Tak pun sebab aku baru lepas tengok Nur Kasih dekat portal TV3.
Apesal sedih sangat cerita tu?
Ni yang nak buat i sebak macam baru kena halau dari rumah ni.
Auuuw.

P/S : Aku main tulis apa yang teringat.Siapa makan cili dia rasa pijar.Eh.Siapa suruh makan cili?Tak tahu ke cili tu pedas?Saja je la tu carik nahas.
Entry malam ni bangang dan tak masuk akal kauorang.
Akal aku tak payah tanya lah.
Dia yang sebuk duk desak suruh post menda ni.
Bloody mind.
Maaf eh.