20090830

Letting u go was my biggest regretion.Ever.

Hari ini.
Mood i baik dan i terasa rindu.
Lagipun esok i cuti lagi tak payah kerja dan i ada begitu banyak masa senggang.
Maka i nak bawa korang jalan-jalan ke masa lampau.
Masa di mana i masih takot mandi tutup pintu dan begitu malas nak shampoo kepala.
Masa ini juga adalah masa di mana i tak pernah terfikir betapa seronoknya merias kuku dan ke salon untuk mempelbagai kan rambut.
Juga masa ketika i masih belum period.
Eh.
(-____-)'


Disebabkan tadi i dah bagi doremon kuih dorayaki sebesar talam.
Dan i juga telah merasuah beliau dengan membunuh kaum kerabat tikus yang bertanggungjawab memakan telinga beliau,
maka doremon dengan senang hati nya meminjamkan mesin waktu nya kepada i.

Sekarang semua masuk dalam laci dan pegang kuat-kuat.
*det.deeeet.det.deeeet.*

Taaaadaaa.
Semua diam-diam.


Masa ni i baru dapat rasa makanan keras.Semua habuk i kutip.I juga berfungsi sebagai vakum.Sampai i pernah kutip tahi cicak.Eii.comot.
Tapi bila dah besar nak pegang vakum pun malas.

Ini pon sama.ini ketika kali pertama i sambut raya.
Belum ada pengalaman raya.Jadi tak tau nak pilih baju apa.
Ada ke pagi raya pakai gaun?Nonsense lah.
Sekarang i dah makin matang dan takkan pakai gaun lagi ketika raya.

Ini adalah raya yang kali ke 4 i sambut.
Mula raya tahun tu momma pakaikan i dengan akak baju sedondon supaya tidak akan begaduh baju siapa lagi cantik.
Tengok sepupu i tu.
Ada ke pakai gaun?i takkan ulang kesalahan lampau.

Rombongan sekolah ke Penang.
Jangan tertipu ketika ini i masih belum sekolah.
Momma terpaksa susah payah pakaikan i baju sekolah sebab i nak sama dengan orang lain.
Tengok muka i begitu bangga pakai sunglasses bulat ala mickey.Bajet stylo lah tu?
Pertama kali dapat.Bagi la peluang.

I lupa la masa ni kitorang nak pergi mana.Kenduri kot?
Tapi masa ni granny pergi makan angin kat Medan jadi kami semua sepakat nak duduk kampung jaga rumah.Masa ni baju kurung i kedut seribu langsung tak iron.Selekeh.
Tengok momma i tido.Ngantuk jee.

Okay lah.
cukup.
Jom kita balik ke masa hadapan.
Haah?Masih tak puas lagi?
Sorry lah doremon dah bising sms i yang dia nak pakai mesin waktu dia balik.
Dia cakap dia nak pergi ambil gambar masa dimana dia masih ada telinga lagi.
Kecoh je tau.
Padahal bukan dia tak boleh pakai pintu suka hati dia tu.
Dengki lah.
I tanak kecewakan kauorang.
So i bawa kauorang kat satu masa lampau lagi.
i tak kesah kalau lepas ni kauorang gelakkan kan i.
I ikhlas bawak.
Nah.

Zaman ketika i tak comel dan peminat KRU tegar.
Tsk.Tsk.

Dah.Dah.
Semua naik atas mesin waktu balik.
Cukup gelak.
*Det.Deeeet.Det.Deeeeet.Det*



Sekarang i dah besar dan comel.
eh?
(-___-)"
Tapi selalu rindu masa i masih kecil dan tak comel.
Juga i rindu zaman dimana i buat macam-macam perkara yang tak masuk akal tanpa perlu menyesal.
Contoh macam i gunakan stand ubat nyamuk sebagai pisau ketika main masak-masak sampai terluka tangan 3 jari sekaligus.
Atau ketika i cuba bawa basikal besar laju-laju sampai tak sempat brek dan terlanggar anak jiran yang paling nakal.
Sumpah tak menyesal.
Dewasa memang menyesakkan.Tapi langsung tak dapat elak.
Hoh?

20090824

I'll hurt ur mom just like u do to mine.

Kitorg adik beradik tiap kali makan sahur memang berselera.
Kalo korang tengok abang aku sahur mesti korang pun selera sama.
Sahur kitorang standart berbuka la.
Tadi aku sahur dengan momma je.
Sebab adik kat Perak.
Abang kat UM.
Dan akak kat rumah dia.
Aku tetap makan berselera.
Dan suapan aku slow ketika beberapa suapan terakhir.

Alaaa.
Lepas ni,
Takleh sambung tido balik.
Kena terus siap-siap pergi kerja.
Alaaaaa.


Ponteng boleh ka?
Hoh.

20090820

Mana Kad Yang Aku Sayang Tiap Hujung Bulan Pergi?

Kenapa aku sentiasa ada masalah dengan Gaji?
Sekarang aku sedang menghitung hari untuk gaji bulan kedua.
Tadi masa keluar makan.
Aku bersemangat gila cakap kat Jheya yang aku nak g cekidaut gaji da masuk ke belum.
Dan Jheya dengan mata bersinar bagi semangat supaya aku pergi cekidaut sama itu gaji.

Aku pergi sambil berharap even dah tau memang takde.
Aku tanya baki lepas tu tunggu.
dan predictablely,
Gaji memang belum masuk.
Aku tunggu untuk ambil kad balik.
dan unpredictablely,
Kad tak keluar.
memang tak keluar.
Cibai.

Disebabkan kad aku tersangkut di ATM bank rimau.
Padahal kad aku dari bank merah.
Kakak Bank Rimau kata kad aku dah hilang.
Memang takleh dapat balik.
Betul ke ha?

Maka aku terpaksa berjalan kaki ke Bank Merah dan buat kad baru.

Bila sampai di kaunter aku pun berkeluh kesah bersama kak esah lah dengan customer service Bank Merah.
Nasib baik kakak tu baik dan lembut.
Sejuk hati aku.
Sejuk macam baru lepas terbakar lepas tu dapat pekena teh ais,ais lebih.
Tak ke heaven wa cakap lu?

Akak tu kata boleh je replace kad baru dan on the spot boleh dapat.
Tapi kena ada buku akun sekali.
dan lucky gila aku memang tak pernah keluarkan buku tu dari beg.
Aku rasa bangga sikit dengan diri sendiri.
Tak sia-sia kau malas kemas beg.
Tak sia-sia.
Senang hati aku.
Akak tu kata akan kena charge RM12.

Tiba-Tiba.
Baru aku teringat tadi aku dengan rela bagi abang paw aku Rm10 sebab dia nak pergi Kl jap bawak Lisa.
Woh.
Aku pandang akak tu dan buat-buat tengok jam.
Ada 15 minit lagi sebelum waktu rehat aku tamat.
"Er.kak.esok lah saya datang buat kad.Waktu rehat dah nak abes pula."
"Oh.Okay.takde Masalah.Bila-bila pun boleh dik."
Aku keluar laju-laju macam dah terlambat sangat.
Langsung tak toleh belakang.

Eii.
Ape kes nanti kena charge Rm12 tapi dlm wallet aku ada Rm11 je?
Suweii weh.

P/S : Kenapa baru sekarang aku jumpa kedai yang ada jual lauk kesayangan perut bila masa sudah hampir bulan puasa?Kena tunggu lagi sebulan baru dapat makan tengahhari disitu lagi dengan selera.

20090817

See.I've Told u soo.

Dari kecik lagi aku selalu dengar nenek atau orang-orang yang lebih tua pesan.
"Jangan suka-suka sangat nanti duka."
Ok fine.
Ayat tu menggerunkan.
Tapi bila dah mula suka biasanya terus lupa pasal duka.
Gelak bagai nak gila.
Semua luka dan duka pun jadi lupa.
Dan diri menjadi alpa.
Lalu duka dilupa.
Ceeeh.
Macam sajak belakang A semua.

Minggu lepas hari jumaat aku pergi lepak dengan dua orang kawan.
Vanida Imron dan Faizal Tahar.
(Mereka dua orang ni dalam kekeliruan identiti,mereka tak dapat terima kenyataan yang mereka bukan artis.Kadang-kadang nama mereka ialah Rosnah Mat Arus dan Jaafar Inn.)
Sambil lepak sambil tegelak.
Memang marvelous punya banyak gelak.
Makan sesuap gelak.
Minum seteguk gelak.
Aku rasa macam aku lebih banyak gelak dari bernafas malam tu.
Sampai rasa nak semput.

Akibatnya.
Esoknya tu aku pergi kerja.
Tiba-tiba henfon tua menyala tanpa gambar.
Kalau dia on pon macam tiada fungsi.
Sejak hari itu dah tak pakai henpon.
(Sekarang terpaksa pinjam henpon momma.Nak beli baru belum mampu,Malahan memilih pula.
Nak henpon yang ada kamera dan memory.Murah-murah tak pandang.)

Hari ahad aku lepak lagi.
Masih dengan Vanida Imron dan Faizal tahar.
Kami pergi tengok wayang sambil makan hotdog dan pop corn.
Konon macam lapar sangat sampai bersungguh makan macam-macam.
Then lepas tengok wayang terus ke bangi untuk ambik si gula-gula dan hantar si Faizal Tahar ke KL sentral.
Masa tu lagi marvelous gelak.
Dengan melompat-lompat ambik gambar lagi.
Memang penuh suka-suka.

Akibatnya.
Tiba-tiba kitorang baru perasan Lisa dah kena hantam masa kat car park.
Pipi dia kemik sikit.
Bila tengok keadaan Lisa,hati dan poket aku turut ikot kemik.
Faizal tahar kuyu yang sepatotnya balik jengka pukul 7 malam akhirnya baru balik ke jengka pagi tadi.
Dan Vanida Imron yang outstation ke Kl sepatutnya dihantar oleh driver terpaksa naik tren.
Sadis.
Dan aku?
Sebab semalam balik lambat ditambah dengan kekemikkan Lisa,
Maka terpaksa melalui pembebelan oleh momma.
Serta layanan dingin sepanjang hari.

See?
Already told u soo.

P/S: Pergi tengok Setem.Sumpah cerita tu buat orang gelak gila.
Rashidi pesan kat Afdlin kata Just Dont Be Late.Tiba-tiba si tembam comel tu susah-susah
pakai baju macam Justin Timberlake.
Hahahahahaha!
Ok.
Dah.
Cukup.Jangan suka sangat.
Behave.

20090807

Hati aku hati ais.Sedap dikunyah.

Baru-baru ni.
I terjumpa dia.

I rasa dia 1st love i.
Sebab dia je yang paling mekar dalam ingatan i.
Walaupun tak banyak kenangan tapi cukup buat i tinggalkan semua putera raja kalau boleh Bersama balik.
Itupun kalau ada putera raja nak kat i.

Masa jumpa haritu,
Hati i menggebu,berpeluh pun ada sikit.
Lepas tu i semangat beli gula Hacks Rm1.
Konon-konon nak recall memory lama.
Maklumlah dah lama tak jumpa.
Da lebih 5 tahun sejak last kitaorang jumpa.
I rasa macam i menang.
Macam i memang boleh dapat tambah balik kenangan yang sikit tu.
Kalau nak best lagi,
I rasa macam dapat beli wedge dekat Isetan yang harga 300 lebih tu.
Kaklong kata cantik gilaa woo.

Tapi lepas jumpa tu,
Dia tetap macam biasa,
Dia tak teruja pun nak sms atau contact i.
And langsung tak looking forward untuk jumpa i lagi.
I rasa kecewa.
Angan-angan mat jenin i untuk meninggalkan semua putera raja demi dia samar-samar.
Angan-angan i nak camho dan bagi ikan-ikan besar di citypark makan bersama dia juga hancur.

Dari situ,
I membuat andaian sendiri.
Mungkin,
dia sudah ada kekasih.
Mungkin,
dia dah tak boleh nak terima i.
Atau mungkin,
Dia sebenarnya memang tak pernah ingat i macam i ingat dia.

Semalam.
On the way pergi kl.
I termenung pandang langit.
Tiba-tiba i nampak awan yang pada mata kasar i berbentuk seperti pasangan kekasih yang sedang menari.
I tenung sampai mata i naik juling.
Kejap lepas tu,
awan tu beransur pecah dan berkecai.

Sama berkecai dengan hati i.

Si Bodoh Yang Celaru.

Hello kawan.
Boleh tolong aku tak.
Kau pergi tolong cakap kat minachi tu.
Suruh dia bangun dan move on boleh tak.
Yang nak jadi bodoh tu kenapa?
Hati kau takde penapis eh?
Hati orang lain semua ada tau.

Dah besar tapi bodoh jugak.
Kata tak suka tengok perempuan bodoh.
(Bodoh eh bukan hodoh.Yang hodoh jangan benci aku,aku suka je tengok korang.)
Ni alih-alih kau pulak nak jadi bodoh ye?

Bangun la sial.
Sekarang.

20090804

Bahaya bai.Bahaya.

Hidup sambil bekerja buat aku makin tak cool.
Dan hidup makin rutin.
Sentiasa buat perkara yang sama dan jumpa orang yang sama hampir setiap hari.

Misalnya.
Dua hari sekali mesti jumpa apek kecik.
Rambut atas curl.
Rambut bawah lurus.
Yang gila passionate dengan point air time yang boleh redeem tu.
Tiap hari pun dia topup semata-mata nak point.
Atau,
Uncle india yang tiap minggu bayar bil pakai mesin.
Diulangi tiap minggu.
Dan tiap minggu juga suruh aku buat dengan alasan tak reti.Dia tak pernah dengar perkataan "belajar" ke?
Belum tambah lagi orang-orang yang entah apasal tiap hari pun mesti nak komplen.
Jahit mulut tu nanti.Biasa dia tu.

Sekarang masa online aku pun dah kurang.
Nak update blog pun dah tak sempat.Mesti blog ni sedih diabaikan.
Tapi yang pelik tu sempat pulak lepak.Dua hari sekali mesti lepak.
Ajaib lah.Heish.Pelik.
Meremang bulu roma.

Aku memang tak boleh handle banyak komitmen dalam satu-satu masa.
Macam sekarang aku tengah try nak handle komitmen dengan kerja jadi aku akan sering terabaikan komitmen aku dengan blog.
Jadi aku memang tak mahu komitmen lain.
Cukuplah blog saja yang terabai dan tersunyi.
Mungkin bukan sekarang.

"You. I'll do anything to be back with you.
And
Allah.Please.Turn him into a better man,for me.

P/S : Apesal 1st love punya kuasa sangat superb ha?Arghh.Tengoook.Kan dah kata aku memang makin tak cool.