20090917

Your blood pressure is low.Eat salty food.

Aku selalu terfikir tentang betapa besarnya pengaruh "Kalau" dalam kehidupan.
Misalnya bagaimana kita mengaitkan perkataan "Kalau" dengan kesilapan kita.
Ataupun sekerap mana kita ucapkan "Kalau" bila masa kita menyesal dengan kebodohan sendiri.

"Kalaulah saya tak mabuk ketika memandu,pasti kereta saya tak kemik."
"Kalaulah saya belajar lebih sikit.Pasti saya tak payah ulang semester."
"Kalaulah.."

Kenapa mesti nak jadi bertambah bodoh?
Kalau tahu orang yang ajar kau tu lebih bodoh.

Kenapa mesti kau nak sentap?
Kalau orang yang menyentap kau tu dah terang-terang boleh disentap.

Kenapa mesti susah-susah nak menafikan?
Kalau kau sendiri dah tentu-tentu tahu yang semuanya kebenaran.

Kenapa mesti kau nk pejam mata?
Kalau semua itu kau tetap boleh nampak walaupun dalam gelita.

Semua orang dalam dunia ini sentiasa hidup dalam denial.
Membenarkan apa yang salah.
Mengisahkan walau tak kisah.
Belum masuk lagi yang berlagak berilmu padahal kosong.
Nak tambah lagi,
Yang pura-pura gembira tapi derita.
Yang depan suci,belakang hina.

Kalau lah,
semua manusia tak hiraukan ego.

Kalau lah,
semua manusia tak pentingkan darjat.

Kalaulah,
semua manusia tak agungkan harta.

Mesti tiada yang dipandang hina.
Mesti tiada yang jadi mangsa.

Tapi,
itu semua "Kalau" punya cerita.
Cuba kau bayangkan kalau perkataan "Kalau" itu tak wujud.
Pasti manusia tak pernah kenal erti dan rasa penyesalan.
Semua terima saja dan 'mungkin' akan ulangi kesalahan yang sama berkali-kali.
Sebab tak pernah kenal rasa menyesal,maka setiap kali pun pasti akan buat salah yang sama tanpa rasa sebal.

Tapi,
Itu semua "Kalau" punya cerita lah.
Itu cerita kalau "Kalau" itu tiada.
Hakikatnya sekarang ia ada.
Jadi semua.

Silakan menyesal dan bersedialah untuk menyesal.
Aku rasa tiada salah kita menyesal.
Sebab menyesal boleh mendewasakan manusia.
Berapa banyak kau menyesal juga menunjukkan berapa banyak keputusan yang sudah kau ambil dalam hidup kau.
Kau boleh bangga banyak di situ.

20090914

Baru pandai Sebut Bastard Belagak Macam dah Hafal Kamus.

Dah nak raya weh.
Dah nak raya.
Aku tiap kali pergi kedai dengan mak mesti niat nak beli tudung raya tapi tiap kali masuk kedai mesti dah jadi blur sebab aku pun lupa-lupa baju raya aku macam mana punya kaler.

Semenjak bulan puasa ni kemain menjadi-jadi lagi perangai tidur sambil memandu.
Selalu aku terpaksa maki-maki diri sendiri kuat-kuat supaya berharap hati akan tercalar dan merajuk untuk tidur sambil memandu.
Tapi,
Kebiasaanya gagal.

Aku dapat prinsip baru.
Dulu ustazah kata kena hormat orang tua walaupun dia tak seagama dengan kita.
Tapi sekarang aku taknak pakai sangat yang ustazah ajar tu.
Gampang weh ada india tua mabuk mana maki aku 'stupid dirty bastard'.
Baru pandai speaking sikit dah belagak macam belajar sampai Oxford.
Choooi.

Tiap-tiap malam aku ngan momma marathon buat kuih.
Nak beli baju raya budak-budak yang macam tak penah dapat baju raya.
Tiap hari pun telepon nak tanya pasal baju raya.
Lerr.Sabar la.
Kan ai ngan momma tengah chop duit hari-hari untuk korang ni.Tak tau ke?
Hari-hari jugak muka dengan badan aku macam dalam sauna sebab mengadap oven panas.

Aku marah betul bila perempuan dah cinta kat jantan sampai jantan tu berjuta kali buat perangai pun dia masih nak maafkan.Jantan lak tu.
Kamon la beauty.
Kau bukan tak cantik,lelaki kat luar sana berlambak lagi.
Kenapa mesti nak bataskan pencarian jodoh kau?
Kaaaaaannn?

Eh Yu Olzz.
Ni bulan puasa kan.
Apesal aku nampak ramai sangat orang lelaki merokok siang-siang buta?
Sambil bawak kereta sambil ketuk abu rokok.
Oh.mungkin lah.
Mungkin diorang puasa air dan nasi tapi tak puasa rokok.
Mungkin lah.
Apelah ai ni.eissh.

Oklah.
Nak pergi tidur.
Karang nak bangun sahur,lepas tu nak memancing kejap kat Fish a Fish Facebook.
Aku dapat pancing ikan mata bentuk hati tau.
Sooo sweet.
Lepas tu nak siap pergi kerja pulak.
Dah la esok hari key in gaji.
Terang poket.




Kinana 5 bulan 3 hari.

P/S : Benci ai taw.Kinana ni mana-mana pun nak enterframe.Dah la sedut gorjes kalang.Eii.

20090908

Penagih Tegar.

Minggu lepas.
Aku rasa semangat semacam .
Sebab sejak berapa lama aku tahan gian.
Akhirnya dapat jugak dadah balik.
(Ceh macam cool je tulis dapat dadah macam ni.)
Lepas dah dapat minggu lepas.
Sekarang asyik gian je.
Semak betul lah.
Dadah jenis ni jarang-jarang orang dapat.
Kalau dapat pun payah la.
Sebab nanti kiri kanan orang jeles kat kau punya.
Lepas tu nanti macam-macam diorang buat nak kasi kau stop menagih dadah ni.
Busuk hati betul lah.
Biasalah, dadah ni ada baik dan buruk dia.
Tapi bagi siapa yang memerlukan dan pandai manfaatkan memang perlu lah.
Mungkin untuk bagi umph sikit hidup kau.
Atau,
Mungkin untuk bagi kau lupakan masalah.
Tersalah pilih,Binasa.



Kajju Heroin Powder

Keira Kodien Crystal

Kanna Morfin Alkaloid

Ada lagi satu dadah.
Memang pujaan semua orang ni.
Kalau kauorang dapat konpem tanak tinggal.
Konpem nak gian je sepanjang masa.
Lebih kurang macam ni lah rupa dia.



Kalang Cannabis Tube.



Tapi kalau boleh,
Aku nak menagih dadah-dadah ni sepanjang hayat.
Tak kisah lah apa jadi,tak kisah lah siapa dengki.





20090901

Ada Perkara Yang Lebih Memalukan Dari Kantoi Tak Zip Seluar.

Dua bulan lepas.
Ada orang bagi aku kertas kecil.
Dekat kertas tu ada no telefon dengan nama.
Kata nak berkenalan.
Aku tak ambik pun kertas tu.
Aku biar atas kaunter.
Lepas tu siapa tah kemas meja dan kertas kecik tu hilang.
Tak kisah.

Dua bulan lepas.
Aku tengah ekjas-ekjas lisa kasi nak masuk parking.
Budak sekuriti center sebelah pandang-pandang sambil senyum.
Budak yang kerja center sebelah pun senyum-senyum.
Aku buat muka tak reti sambil parking senget dan lari masuk center.
Tak kisah.

Tadi.
Aku dengan bahagia pergi dekat Lisa sebab dapat balik awal.
Aku cucuk kunci dan start enjin.

Krek.

Eh?
Aku cuba sekali lagi.

Kreeek.

Dan masa tu baru aku perasan yang aku tak tutup lampu lepas anta kawan sekerja aku balik ambil name tag yang tertinggal pagi tadi.

Hati dah tak rasa bahagia.
Tiada makna aku dapat balik awal jika Lisa tak dapat hidup.

Maka aku termenung dalam Lisa.
Masa menung tu aku ada perasan yang budak sekuriti dengan budak yang kerja dekat center sebelah tu sibuk-sibuk bukak bonet kereta masing-masing.
Pekerja cina yang aku selalu ejek dalam hati sebab dia terlampau teliti ketika parking tu pon sibuk-sibuk semacam.
Hati aku berdebar.
Semakin berdebar bila tiba-tiba budak sekuriti datang kat aku.

Budak sekuriti : Tak boleh start ye?

Aku : Eh.haaah.

Budak sekuriti : Tau dah.dengar bunyi macam lain macam je.Pastu tak gerak-gerak.

Aku : Heheeee.

Budak sekuriti : Jap kitorang tolong kasi charge bateri.Jap eh,dia g ambik jumper.

Aku : Eh?boleh eh?

Budak sekuriti : Bolehlaa.Kita kan satu Malaysia.Hehee.

Aku : Gulp.

5 minit lepas tu Lisa dah boleh hidup.
Hati bahagia balik sebab dah boleh balik.

Tapi,
Aku rasa malu gila sebab dulu buat tak kisah dengan diorang.
Padahal kerja sebelah-sebelah.
(Samalah macam kauorang ada jiran tapi tak pernah nak bertegur sapa. Mungkin jiran kauorang dah cuba nak beramah mesra. Tapi kauorang jenis tak kisah macam aku dan tak layan langsung. Tiba-tiba rumah kauorang kena pecah dan orang yang tangkap perompak tu adalah jiran kauorang tadi. Kauorang fikir lah macammana menyesal tak kauorang masa tu?)

Boleh kata hari-hari aku datang kerja mesti jumpa muka diorang dulu.
Tapi kenapa sebelum ni aku tak senyum langsung dekat diorang?
Kenapa sebelum ni aku tak "hai" langsung dekat diorang?
Kenapa?
Kenapa?
Dan aku langsung tak kisah pasal diorang.
Tapi diorang tetap kisah.
Tetap tolong tanpa paw aku.
Dah la laju pulak tu diorang buat kerja.
Kalah pekerja F1 wa kata lu.
(Aku taip ni sambil pakai mask.Sebab sebal kenapa sebelum ni jadi si ignorant.)
Mulai saat ini aku tidak akan sombong tiba-tiba.
Dan akan cuba untuk kisah dengan semua orang.
(Eh jap.Kauorang semua dah gaji tak?Baju raya kaler apa?Cuti dah apply?)

Tak kenal maka tak cinta.
Tapi,kalau dah kenal tak semestinya nak kena becinta plak.
Agak-agak lah.

Haa.
Jangan lupa kisah dengan orang di sekeliling.
Jadi Si Ignorant memang langsung tak cool.
Percaya lah.