20091026

Bahana Bercakap Laju dan Satu Hala.

Hari tu, sayang aku bagitahu.
Ada orang nak pakai photographer untuk weeding adik dia.
So aku ingat nak try la.
Tapi sebab tak pro aku pun ajak la seorang kawan yang mmg pro.
Sebenanrnya mmg nak suruh dia je buat.
Aku tukang sibuk-sibuk sambil belajar .

Semalam.
Masa tu aku tengah drive
Tiba-tiba pengantin tu call aku,
Tanya macam-macam yang aku pulak tak tau sangat.
Berapa bajet la,story board ape kejadah la.
Kedai gambar kat mana,nak sampel lah.
Aku tengah kelam kabut terus je cakap nanti aku call balik.

Laju-laju terus call kwn yang pro.
Nama dia paan.
Aku tekan paan dan terus cakap laju mcm pelesit.

"Paan, customer tu call aku tanya bla bla bla bla, pastu blah blaaaa blaa lagi. Nak jumpa aku blaa blaah blaa.blaa.blaaa.mana aku tauu blaa. blaaa blaaa.bagi flickr ko eh?Blaa blaa.blaaa.blllaaa.bolaaa."

Dah habis aku cakap baru aku tau rupanya aku dah salah call orang.
Tu pon aku perasan bila aku bagi peluang dia bercakap setelah aku bercakap tanpa henti.
Sebab suara paan yang aku nak call tu macam romantik sikit,tapi paan yang aku tengah call tu mcm hensem plak suara dia.
(Tahan.Tahan.Jangan muntah.)
Apa kejadahnya aku tercall paan gebu padahal aku nak call paan kucing siam?

Kepada Paan gebu.
Terimalah lagu ampun kan daku dari Def Gab C.
(Kesian Paan terkejut,dah la kenal kat internet je,jumpa tak pernah tiba-tiba je aku call mengejut.Kau jangan demam tekejut lak eh Paan.Jawab exam tenang-tenang.)

Aku tengah berdebar-debar tunggu hari Rabu.
Siapa boleh ajar cara nak mintak MC?

P/S : Aku baru perasan ada komen enonimos dekat entry Desperate Terpaksa aku.
Dia tulis "i'll be there for u".
Sweet gila okay.Weh2.Siapa kauu ni?

Hai.Saya berbau kedai.Bau tak?

20091019

Aku perlukan suntikan.

Aku sekarang rasa begitu bosan.
Rasa macam bosan sangat lah.
Macam buat apa pun jadi bosan.
Buat-buat bosan lagi lah bosan.

Sekarang ni lagi lah tengah bosan sampai rasa boleh pengsan.
Aku rasa,
Sekarang yang aku paling perlukan adalah suntikan.
Suntikan yang boleh buat aku tak bosan.
Suntikan yang paling sesuai untuk aku sekarang adalah "suntikan tidak bosan".
Mana tah nak carik.
Bodohnya.

Tengook?
Dah taip entry pun masih bosan lagi.
Jadi harus berhenti sekarang.

Okay lah.
Babai.
Nak pergi pengsan sekarang.

*Pengsan.*

20091014

Abu.

Abu,Gopal dan Kai Meng kawan sekerja.
Mereka kerja aman dan sentosa di sebuah syarikat.
Kerja mereka adalah menjual ketip kuku.

Abu seorang yang comel dan suka buat hal sendiri.
Abu suka bersendiri.
Terutamanya ketika waktu makan.
Kadang-kadang abu tidak pergi makan sebaliknya Abu pergi tidur di dalam kereta.
Abu juga tidak kisah pasal rekod penjualan ketip kuku beliau.
Asal boleh saja Abu tu.
Abu juga tak suka dating.
Pelik betul Abu ni.

Gopal pula seorang yang rajin.
Hari-hari pun buat OT.
Kadang-kadang kalau dia tak buat Ot pun dia tetap claim OT.
Tapi Gopal bagus.
Dia selalu bekorban waktu cuti dia untuk penjualan ketip kuku.
Setiap kali public holiday biasanya gopal yang kena kerja.
Kai Meng seronok-seronok saja dating.
Abu pula seronok-seronok saja dapat bangun lewat sampai pukul 12.
Tapi Gopal tetap rilek.Kerja saja tanpa banyak cerita.
Boleh tahan pelik juga Gopal ni.

Kai Meng lain cerita pula.
Dia kuat mengular dan selalu hebat mencari alasan untuk datang kerja lambat ataupun tak datang langsung.
Kadang-kadang alasan Kai Meng langsung tak masuk akal.
Lagi tak masuk akal dari alasan,
"Nenek saya bersalin tuan.Jadi saya kena tungkukan peranakan dia."
Tapi Abu dan Gopal buat-buat percaya saja.
Yang bagus tentang Kai Meng ialah dia sangat pandai jual ketip kuku.
Kadang-kadang bila Gopal dan Abu masih menganga-nganga,Kai Meng sudah jual 4 ketip kuku.
Hebat kan Kai Meng?
Hutch yooo.

Pada suatu hari ketiga-tiga mereka dikejutkan dengan kejutan luarbiasa.
Tiba-tiba didalam akaun Gopal ada agak banyak wang.
Setelah di instivigasi,
Rupanya syarikat telah memberi imbuhan kepada Gopal.
Abu telan air liur juga tapi dia tak kisah sangat sebab dia sendiri memang tahu dia malas mahu susah-susah pujuk orang beli ketip kuku.
bila Gopal belanja dia chewing gum dia terus sejuk hati.
Tapi Kai Meng kelihatan seperti agak jaki dengan rezeki Gopal.
Sebab Kai Meng memang lebih hebat dari Gopal mengikut rekod penjualan.

Semenjak hari itu,
Kai Meng begitu semangat menjual ketip kuku.
Begitu banyak ketip kuku yang dijual Kai Meng sampai kuku sendiri pun tidak sempat dipotong.
Kadang-kala Kai Meng ada juga memangkah pelanggan Gopal.
Sampai bengang-bengang Gopal.
Melihat keadaan itu,Gopal pun mula membuka langkah.
Mereka berdua-dua berlumba-lumba jual ketip kuku.
Saling memangkah pelanggan sampai lupa dulu mereka kerja dengan aman sentosa.
Sampai kadang-kadang pelanggan Abu pun dirembat sama.
Tapi Abu cool aje.

Abu juga dah jadi semacam tempat Gopal dan Kai Meng meluahkan ketidakpuasan hati masing-masing.
Gopal mengadu Kai Meng sorok ketip kuku dia.
Kai Meng mengadu Gopal patahkan ketip kuku dia.
Abu pun kadang keliru.
Bila dengar luahan Gopal,Abu jadi marah kat Kai Meng.
Bila dengar luahan Kai Meng, Abu jadi marah pula dekat Gopal.
Konpius Abu.
Abu rasa macam nak buat solat istikharah,tapi kelihatan macam over sangat pula.
Tapi bila tiga-tiga duduk sama-sama, semua berjalan lancar.
Macam tiada apa-apa berlaku.
Kai meng dengan Gopal dua-dua elok saja berbual.
Abu pun terpaksa lah buat-buat tak tahu.
Kadang-kadang Abu rasa seperti dia adalah talam.
Dan semua orang tahu talam ada dua muka.
Abu tak mahu jadi Talam.
Abu mahu jadi manusia.
Satu muka pun Abu tak terjaga.
Kadang-kadang tahi mata pun Abu lupa nak buang.
Cili kat gigi pun selalu telepas.
Sekarang macam mana Abu nak jaga sampai dua muka?

Kasihan Abu kan.
Siapa-siapa,boleh tolong Abu tak?

20091012

Desperate terpaksa.


Why am i always stuck in syok sendiri situation?

Dulu i ingat boleh baik dengan exbf.
sekali tak menjadi.

Lepas tu i ingat nak consider kat seorang penghibur sejati.
sekali spoiled sampai rasa tawar hati.

Now nak dekat lagi seorang.
Sekali baru macam dapat hidu-hidu dia dah skandal dengan awek lain sekarang.

Dah laa.
Momma bising suruh i ada boyfriend sebab takot i telepas jodoh nanti.
Akak pun sama.
Dulu nenek su pun pernah cakap benda yang sama.
Siap kata i tak suka lelaki lagi.
Eh.I lovee man weh.
Exspecialy the funny one and who born with Curly hair will be shortlisted without doubt.
tsk.tsk.
Pengkid ke tomboy ke pergi jauh-jauh..
Tak payah try.
I bukak ikatan kat dada korang tu nanti kasi tesembul kang.


Alaa.
Semak laa.

Weh.nanti sape-sape kat sini yang bekenan dengan i pinang i ek.



Yang benar,
Si yang menjadi desperate akibat tekanan orang sekeliling.

20091007

Kau buang.Aku simpan.Kau tanak.Aku ambik.


Waktu lunch.
Biasanya dan sepanjang aku dah bekerja ni.
Selalunya aku akan pergi makan sorang.
Antara dekat mamak dengan dekat kedai yang ada jual masakan kegemaran yang terbaik.

Beberapa hari lepas raya hari tu.
Aku pergi makan sorang lagi.
Memang tertunggu-tunggu waktu lunch.
Selepas berpuasa sebulan.
Jadi rasa rindu gila nak lepak sorang-sorang lepas tu,
makan perlahan-lahan sambil minum teh ais.
Lepas tu pekena rokok sebatang.
wohh.best.
Eh?
Eh?
Yang part pekena rokok tu macam bukan.
Bukan aku.
Tu abang yang kerja telekom.
Lepas makan je mesti dia pekena rokok sebatang.
Aku tengok je sambil kunyah ais.
Bahahahah.

Masa aku tengah basuh tangan baru aku perasan yang belakang aku ada manusia.
Cuba teka siapa?
Eh?
Eh?

Pandai laaa!
Mana kauorang tau yang kat belakang aku ada budak guard centre sebelah?
Kagum ai tau.

Budak guard tu kata dia nak duduk makan semeja dengan aku.
Aku pun on je lah.
Takkan nk tamak meja pulak.
Lagipun kita kena baik dengan semua orang kan?
Lagi-lagi dengan orang yang pernah tolong kita.

"Umur berapa?"aku nak bukak topik.Rasa janggal pulak makan dua orang lepas tu diam-diam macam pengantin.
"Saya 20 tahun."budak tu jawab.
"Eh.muka tua eh?"ni memang aku tak hipokrit ni,main cakap apa terfikir.
"Matangggg."Laju je budak tu jawab sambil jeling sambil makan.

Masa nak balik opis budak tu mintak no telepon.
Bab ni selalu aku kental sikit.
Selalu memang tak bagi.
Sebab aku malas nak layan soalan yang memang dah bosan nak jawab.
Tapi memikirkan dia pernah tolong aku.
Aku pun bagi sambil pesan sikit sebelum blah.
"Jangan mesej kalau takde papehal ek.Saya ni memang jenis tak minat nak main mesej."

Tak lama lepas tu mesej masuk.

"Keje.Keje.Ign asyik tgk hp.Nti hp tu pecah asyik tgk muka awk."
Sender: bdk sebelah

Aku tekan butang merah.

Tak lama lepas tu mesej masuk lagi.

"Eh.Awk nak promote broadband ke nk promote muka.Cantik awk ikat rambut mcm tu."
Sender : bdk sebelah

Masa dapat mesej ni aku dah mula agak rimas.
Apahal ni.
Tapi memikirkan budi dia.
Aku pun tekan butang merah lagi.

Masa aku nak balik mesej masuk lagi.

"Hati-hati memandu.Ingat orang tersayang."
Sender: bdk sblh.

Aku tekan butang merah lagi.Kuat.

Kelmarin.Semalam dan sekarang ni.
Walaupun aku tak balas mesej dia,dia tetap mesej aku.
Dia kata aku marah dia sebab dia tanak mengorat aku.
Muka aku ni ada muka desperate nak kena ngorat ke?

Lepas tu dia pertikaikan kenapa aku tak ajak dia pergi makan sama-sama.
Kenapa aku tak pandang muka dia.
Apehaaal.
Perlu ke weh?
Perlu ke weh?
Nak lintas jalan pun kadang-kadang aku malas tengok kiri kanan.
Sekarang nak kena pandang muka dia pulak setiap kali lalu depan centre dia?
Lepas tu mesti makan sama dengan dia pulak?
Sekarang dia mesej lagi suruh aku layan mesej dia sebab dia baru clash dengan awek dia.

Tulis banyak pun tak dapat menggambarkan rasa tu macammana.
Semacam tiba-tiba aku ada satu komitmen tambahan pula.
Dah la aku tak suka komitmen.
Sebab aku rasa macam nak sound dia sikit supaya jangan terlalu mengada-ngada tapi sebab bila pikir dia pernah tolong aku jadi aku tak sampai hati nak sound.
Jadi aku diam sorang-sambil sakit hati.

Mungkin lepas ni aku harus jadi si ignorant balik.
Rimas lah.

P/S : Ambik sebiji.Panjang aku tulis tapi tak mungkin budak tu akan baca atau tahu.Sebab hari tu dia suruh aku add tagged dia.Bila masa lah pulak aku main tagged?Kalau dia suruh add Facebook lain cerita la.