20091130

Dua ekor.Ambil seekor seorang.

Semua orang pun penat.
Aku paham.
Aku pun penat.
Aku boleh terima kau-kau malas datang kerja.
Aku pun malas.
Aku boleh terima kau ambil mc dengan bagi alasan bodoh macam babi.
Kata tulang belakang bengkak.
Tapi sehari semalam lepas tu terus surut pulak bengkak tu?
Tak terus lumpuh eh?
Handal ubat yang doktor kau bagi.
Handal macam babi.
Bila aku tambah babi di hujung ayat,maka maksud dia adalah aku tak suka gila babi.
Tak suka alasan,dengan tak suka kau sekali lah babi.
Eh?
Babi lagi.

Kata atuk kau masuk ward.
So kau tak dapat datang kerja satu hari.
Alih-alih yang point cafe world kau naik setiap minit lepas tu siap komen status fb aku tu Apejadah?
Auto-update ke?
Kau dah tak payah jaga atok kau?
Bajet aku bahagia la ganti kerja kau bila kau tak datang?
Haah.
Bahagia gila babi.
Bahagia sampai rasa nak bunuh semua babi biar kau tak dapat makan babi lagi dah.

Janji tak nak tolong kau lagi.
Dua-dua kau pun aku tak nak tolong dah.
Lantak la ada reunion ke ada kena jadi pengapit sepupu ke.
Tak nak tolong.
Biar sepupu kau kawin takde pengapit.
Janji.

Aku tak sampai hati nak guna perkataan sumpah.
Janji boleh mungkiri tapi sumpah nanti makan diri.

Ah.boring la.
Bagi aku bf sorang.

20091128

Kami hadiahkan kauorang telur setelur-telurnya.Padan muka.

Hari ini adalah hari raya yang paling pendek dan hari yang paling panjang dalam hidup aku.
Beraya sekejap lepas tu terus begegas pergi terminal sebab kena kerja.
Dan bila sampai sana terus hampa bila tengok langsung takde tempat yang proper.
Gila bangang.
Ada ke kena kongsi booth dengan dealer?

Di kesempatan ini aku nak ucapkan beribu gampang kepada majikan aku sebab telah bazirkan masa raya aku.
Ya memang gampang.
Kau nak suruh kitorang kejar sales tapi tempat pun kau tak uruskan.
Bijak.
Aku hargai.
Hari ni jugak apa malang nasib aku terjumpa apek yang macam berminat nak beli broadband.
Aku semangat pula tiba-tiba nak terang kan kat dia.
Sekali sebelum blah dia hulur tangan nak salam lalu aku sambut.
Kemudian salaman itu diakhiri dengan ciuman ala melamar.
Apaaaahaaaaaaal?


Begitu banyak ah chai dan ah moi tadi.
Bersepah-sepah.Sama banyak dengan flyers dan brochures.
Ada 2 orang ah chai yang aku rasa asyik nak pandang selalu dan diorang pun pandang aku selalu.
Eh?kamon lah.
Kalau orang selalu pandang kita mesti kita pun boleh sedar kan?
Tadi masa aku tengah kemas-kemas barang nak balik baru diorang tegur dan cuit aku.
Agak teruja sedikit di situ.
Tiba-tiba aku terfikir.

Mungkin tak aku berjodoh dengan orang yang bukan sebangsa dengan aku?
Yang bukan seadat dengan aku?

Thee.
Thee.
Thheeeeh.

Oh ya.
Tadi satu hari aku lepak dengan colleage yang bukan sebangsa dengan aku,india dan cina.
Melayu semua cuti raya,apa kedengki aku pulak sorang kena kerja.
Diorang membebel sesama sendiri.
Aku sepatah haram pun tak boleh faham.
Aiyoo kadeivalley.
Maka satu hari tadi aku dapat rasa bagaimana perasaan pura-pura menjadi pekak.
Sunyi.
Dan terpinggir.

20091118

Wanita hebat.

Wanita-wanita biasanya kalau berebut lelaki.
Mesti dua-dua tak nak kalah.
Mesti dua-dua nak menang.
Mesti dua-dua nak dapat.
Yang lelaki pun syok je kena rebut.
Tapi memang standard lah tu, siapa pulak nak kalah.
Aku pun tak nak weh.

Dari bergaduh sebenarnya ada banyak jalan lain yang para wanita boleh ambil.
eceeh.Wanita pulak.

1.Bincang elok-elok.
(perbincangan tiga hala.semua dilarang bawak senjata atau asid.boleh juga buat keputusan siapa nak jadi bini muda atau bini tua.)

2.Buat pertandingan penilaian siapa lagi layak.
(penyertaan dari kedua orang tua lelaki rebutan sebagai juri lebih afdal.)

3.Suruh lelaki rebutan pilih dengan tegas mana satu pilihan hati.
(dua-dua pakai baju sama.make up stail sama.lepas tu suruh pilih.mesti pilih.tak boleh hold mana-mana pun.)

4.Berserah pada takdir.
(ada jodoh ada la.kalau takda jodoh ikat badan sekalipun tetap tak dapat bersama lah.)

Ada banyak lagi cara lain,tapi aku tak dapat fikir sekarang.Satu lagi jalan terbaik yang boleh diambil dan aku pasti akan ambil kalau kena dekat batang hidung aku ialah :

5.Dua-dua ambil keputusan bijak tinggalkan lelaki rebutan dan masing-masing cari lelaki lain yang melambak lagi.
(ini terbaik.apehal kau susah-susah nak rebut benda yang susah?Kalau worth okay jugak lah nak fight habis-habisan.Kalau worst? mengabihkan bogheh jo weh.)


Tapi kalau kena berebut dengan mereka-mereka ini.
Maka aku rela bermadu bersama.



Kita wanita harus kuat.
Harus teguh berdiri.
Harus bangun semula walau jatuh dan terluka.

20091113

What A Small World.





Obvious sangat dah.
Dah la aku memang malas nak hold kau.
Maaflah.
Memang aku punya salah sebab aku yang tak nak.
Tapi ni dah terang-terang dia tu nak kat kau.
Nanti kawen tak payah ada niat ajak aku.
Babi.
Dunia ni kecik betul bila tiba-tiba,
Orang yang pernah aku suka sekejap lepas tu tak jadi suka sebab dia ada bau ketiak boleh muncul balik.
Dah la aku macam tak ingat langsung pasal dia.
Macam tak wujud.
Gila lah kejam.
Dunia ni memang lagi kecik sangat lah.
Bila aku sibuk-sibuk nak tunjuk kat kawan sekerja aku siapa 1st love aku.
Tiba-tiba dia menganga rupanya dulu diorang sama sekolah.
Sekarang dah sibuk nak jumpa lepas tu lepak.
Babi.

Eh.Eh.Emosi betullah post aku kali ni.
Hari tu lagi aku emosi masa mula-mula dapat tahu masa Hari Raya Haji aku kena kerja.
Tapi sekarang dah redha.
Nanti siapa-siapa datang Terminal One masa Hari Raya Haji tu sila lah jenguk-jenguk PC fair.
Tapi memang jangan harap lah kauorang boleh dapat komputer free masa tu.
Daging free lagi lah takde.
Eishh.
Tak puas hati betul lah.
Apa ke bangang diorang ni buat PC Fair masa Hari Raya?
Haa.
Lagi satu.
Apesal bedebah sangat perangai si Sara tu?
Perangai buruk macamana Aidil nak suka kau.
Tengok.
Tengok.Emosi lagi.

Okay lah.
Bai.

20091101

Dah tutup lah mangkuk.Dah tutup.


Dah lama sangat aku tak kena baca buku.
Tak kena tension tengok kawan study tiap kali ada exam.
Tak kena salin nota kecik untuk toyol jika perlu.
Dah lama juga tak kena stay up sampai pagi untuk buat assignment.
Rindulah zaman Diploma dulu.

Rindu.
Sekarang asyik penat nak tension bila kena kerja weekend.
Gila takda life.
(Ada sebenarnya.Tipu sikit untuk menunjukkan kesusahan dan ketidak best'an hidup bekerja.)

Sabtu lepas aku kena overtime sampai pukul 5 dengan Jeya.
Si Angel offday senang-senang hati tapi belambak gila kerja dia tinggalkan.
Kitorang pulak kena settlekan.
Masa tu center memang dah tutup tapi orang kat luar boleh je nampak kitorang kat dalam.
Mak bapak weh ramai betul mangkuk-mangkuk duk gegar-gegar nak masuk.

"Henpon wa kena culiiik".
(kalau dah kena culik pegi la balai polis.)
"wa nak ambik borang biru.share punyaa."
(ah.takde-takde.nak share tunggu isnin.tak kuasa aku nak bagi kau kaya lagi.)
"Saya nak duit tukar.nanti kat mesin tak pulang baki."
(ada plak duit tukar aku?)
"Tolonglaaa.Saya nak potong line ni.dari jauuuh saya datang."
(err.kesian tapi kesian lagi kat aku.kang silap hal ko maki aku balik.so tunggu isnin lah.)

Ada lagi satu mangkuk tu.
Gegar-gegar shuttle sambil tanya.
"Sudah tutup ka?"
Hak elaaah.
Bapak bangang.
Pernah ke kau tengok centre bukak tapi shutter down?
Tapi best weh boleh cakap dengan Jeya sambil gelak.

Dah tutup lah mangkuk.Dah tutupp.