20091228

Kau yang syok sendiri.Aku pulak yang kena?

Hai.
Mungkin ofis yang sebelum ni tempat yang paling selesa untuk aku pun dah nak jadi tempat yang paling annoying.
Boleh jadi.
Perkara-perkara yang buat aku meluat dengan sesetengah lelaki bila mereka mahu mengorat.
Terutamanya di tempat kerja.


1. Mengorat dengan cara yang kasar.
ataupun memulakan perbualan dengan mengejek fizikal atau perkara yang tak kena.
Lame.Ini jenis orang yang macam langsung tak tahu nak approach perempuan.
contoh: "wah,pakai kebaya,bajet badan ramping kah?"
Padahal dalam hati gila suka nampak lekuk2 badan gadis idaman.
Dah la mulut jahat tambah lagi hipokrit.
Reject89 kali.


2. Terlampau dekat.
Ini melampau.Setiap jam pun nak dekat.Setiap benda pun nak tahu.
Sampai kadang-kadang kerja pun nak tolong buatkan.
Nak tunjuk betapa romantik dan bertimbang rasa mungkin.
Tapi kamon lah, give some space boleh tak abang?
Padahal baru nak mengorat ni,belum dapat lagi pun,Dah gila punya rimas.
Reject376 kali.


3. Emosi tak tentu pasal.
Kalau nak emosi pasal diri sendiri tak mengapa. Ni sebab kau tak dapat mengorat atau pun sebab tak kena layan.Kau nak perang emosi pulak.Moody tak tentu pasal.
Tiba-tiba jadi bisu.
Muka kelat je macam getah pisang.
Bapak laaaa.Kau ingat kau budak-budak ke nak paksa orang buat benda yang kau nak?
Reject 5001 kali.

4. Kecoh.
Selalunya secret admirer dia diam-diam je.
Tapi kalau dapat secret admirer yang kecoh memang binasa lah.
Habis semua yang kerja sama tu tau dia minat kat gadis idaman dia.Siapa cerita berapa denyutan nadi tiap kali berdepan. Lepas tu dapat pulak kawan sekerja yang semua sama kecoh.Habis semua dah syok-syok buat plan nak hantar rombongan meminang,siapa nak main kompang,anak siapa nak bersilat.
eiii.
Reject 10097 kali!

6. Over-Confident.
Tak payah cerita banyak.
Terus reject trilion kali.
Berapa banyak kosong eh dalam trilion?


Kalau sebelum ni aku asyik bercerita pasal betapa rimasnya diganggu secret admirer yang kebetulan bekerja berdekatan. Sini.
Dan bila aku rasa di dalam ofis sendiri adalah tempat paling selesa,
mungkin aku dah terlepas pandang ancaman secret admirer yang paling dekat.
Di dalam tempat kerja aku sendiri.
Mungkin.

20091223

Boleh jalan lah.

Tadi siang aku pergi temuduga di putrajaya.
Pukul 2 dah habis temuduga.
Aku orang paling last pulak tu.
Hah?
Apaa?
Ah.
Jangan harap lah aku nak cerita pasal temuduga tu.
Rahsia.
Tak nak cerita.

..

Lepas temuduga aku telefon momma suruh dia datang ambik.
Sementara tunggu aku pon leka lah ambik gambar dekat putrajaya tu.
Kauorang pun tahu putrajaya macam syok kalo nak ambik gambar kat sana kan.
Kalau aku pergi sorang dah sah-sah aku terus pusing satu putrajaya tu.
Best kot.
Gaji pon dah masuk.
Lagi lah best.

Hihihik.

Masa tu juga ramai orang keluar pergi lunch.
Aku snap langit.
Lepas tu snap pokok.
Lepas tu nampak pulak orang.
Snap gambar orang.
Tiba-tiba masa tengah leka nak snap rumput.
Aku salah landing kaki.
Tumit kasut pula boleh tahan tinggi.
Dan tiba-tiba terus aje kaki aku terpeleot dengan lemah lembut dan terus bersimpuh manja.
Sumpah tak sakit cuma macam tak boleh imbang dan tak boleh elak dari terus bersimpuh.
(kauorang pernah kena macam ni tak?)

Ah.
Ahhh.

Malu mak nok.

Masa tu ada pulak dua orang lelaki dengan seorang awek tengah lalu dekat tepi aku.
Aku tak perasan diorang tengah tengok ke tak.
Sebab masa tu meriah betul diorang borak.
Maka spontan aku teruskan bersimpuh dekat tengah padang tu dan buat-buat tengok henpon.
Sambil membebel nak tunjuk cool yang aku penat saja-saja nak duduk situ.
Malu lah sial.
Bila diorang dah lepas baru aku bangun.
Sayup-sayup je aku dengar diorang borak-borak.

"Ehh.Awek tu jatuh ke?"

"Haah la.Dia jatuh."

"Buat-buat tak nampak weh.Buat tak nampak."

Haaaleerr.
Halerrrr.

Malu.

20091205

Pengwat.

Kelmarin budak yang kerja di sebelah centre aku buat perangai lagi.
Kali ini siap hantar Auntie Florist untuk hantar sejambak bunga yang bagi aku memang membazir.
Membazir sebab aku dan dia langsung tiada apa-apa.
Membazir sebab masa tu aku memang tiada mood.
Membazir sebab aku bukan pencinta bunga.
Dan memang membazir sebab aku tak mungkin akan cair sebab bunga.
Tak mungkin.

Masa tu aku tengah termenung depan cermin mengadap jalan sebab malas nak layan customer.
Tiba-tiba satu auntie masuk.
Dan terus carik perempuan nama Bija.
Bija?
Nama aku ke tu?
Mungkin dia tertinggal huruf K.
Nasib baik bukan tulis Bibi.
Atau Biji.
Memang langsung tak best.

Masa tu semua dah sibuk-sibuk pandang aku.
So Aku ambil je lah bunga tu dan masuk dalam stor.
Ada kad terselit.

"Best wishes."

Putera.

Putera?Gila kacak nama samaran macam ni.hoh?
Malangnya nama aku pun 'putera' tu tak tahu.
Kesian.
Nampak sangat aku memang tak bergaul dengan dia.

Aku tertanya-tanya apa yang buat dia beriya sangat.
Tapi tu tak penting.
Cuma yang penting aku rasa budak ni dah bazirkan tenaga dan duit dia untuk perkara yang tiada makna dan tiada kesan.
dan tak mungkin berkesan.
Mungkin sebab dia pilih untuk bagi dekat aku.
Pilih aku,
yang langsung tak berminat.
Cuba kalau dia pilih orang lain.
Orang yang betul-betul berminat atau,
Orang yang betul-betul akan hargai jiwa romantik dia.
Atau orang yang betul-betul seumur hidup tunggu untuk saat-saat macam ni.
Saat yang banyak kita tengok dalam drama atau filem saja.
Mungkin masa ni kesan dia akan berbeza.

Benda ni buat aku terfikir.
Ada masa bila kita kena reject.
Atau aku di reject.
Automatik aku akan blame diri sendiri.
Tak cukup baik lah.
Muka tak cukup comel hingga tak sepadan dengan pujaan lah.
Sifat kurang manja lah.
Lepas tu mula lah down tak tentu arah.
Tapi kita tak sedar.
Mungkin bukan salah diri kita sampai kita di reject.
Mungkin sebenarnya kita yang dah salah pilih.
Salah pilih pada siapa kita nak bagi hati kita.

Tadi siang aku tengok list active 10 exbf.
Nombor aku masih dalam list.
Tapi tak pernah pun dia nak contact aku.
Nampak sangat ni bukan sebab credit tapi ini sebab dia memang tak pilih aku.
Ah.

If only i can see "you" in another person, maybe i wont take this long to cure.
Poor me.

P/S : Pakcik guard tempat kerja aku suruh aku hanyutkan bunga tu dalam sungai.Mana tahu kalau 'Putera' tu ada niat buruk pulak.Bernas juga idea tu.Aku pun memang tak minat nak simpan.Orang lain ada idea tak?Jangan la kedekut.Bak mai.