20101218

One Two Three.


I have a problem.
Oh no.
I have two problems actually.

Problem no 1 is,
My mom is having a can't stop cooking disorder .
Problem no 2 is,
Since my mom keep cooking,it makes me having a can't stop eating disorder.

This situation comes to worst when my stomach can't stop growing. ><
And here we go.
1 problem is bad,2 problems is worst.
Now i got three problems.

Should i call it as DISASTER?
Seriously.
I want my flat tummy back.

-__-"

20101209

Supergirl dan Superbaby. < 3

Kinana 1 tahun 8 bulan.


Kayyen 6 bulan.



bicarasibadutmanis

Let go.

When u respon to any of my post,i know it doesn't mean anything .
But for me its something.
Realy something.

The best way is.
No matter whatever reason u have.
Dont ever-ever respond.
Dont hint me.
Dont signal me.
Dont contact me.
Because im afraid i cant ever move on.

Back before.
U once means a world for me.
Realy a world.
Long time ago.

But believe me,
With only a single word,u still can ruins my whole world.
Even now.

So please.
Go away.

20101208

Terkejut Dan Burung Yang Dikangkang.

Hari ini aku bangun lewat dari biasa.
Biasanya pukul 6.30 aku sudah bangun dikejutkan oleh bunyi alarm handphone aku.
Tapi pagi tadi pukul 7 baru terjaga.
Dengan terkejut dan tergesa-gesa aku bangun dan pergi mandi dengan laju.
Seperti biasa tepat 7.30 aku sudah memulakan perjalanan ke tempat kerja.

Aku sampai ke tempat kerja dengan mata dan kepala yang masih terkejut.
Beberapa orang di tempat aku kelihatan sungguh menyakitkan hati bagi aku.
Walaupun mereka tidak berbuat apa-apa.
Namun aku masih rasa mereka menyakitkan hati.
Kasihan.
Mood terkejut aku memang sukar dijangka dan tidak memilih mangsa.

Salahsatu mangsa adalah makcik cleaner yang berbangsa india.
Makcik cleaner seperti biasa memang suka menyakat perasaan aku.
Aku berdiri sini,dia mop sini.
Aku berdiri sana,dia mop sana.
Padahal tempat lain lantai berkeladak.
Haram pulak dia nak mop.

Tidak lama selepas itu aku lihat makcik cleaner membawa sebiji tukul besi.
Aku agak terkejut.
Sejak bila cleaner membuat kerja sambilan untuk bertukang?
Aku bertambah terkejut apabila makcik cleaner itu menukul jalan didepan tempat kerja Aku dengan membuat sebatang sungai kecil ke arah longkang.
Oh.Sungai mungkin terlalu berlebihan.
Aliran kecil mungkin lebih sesuai.
Alasan dia kerana di situ terdapat sedikit lopak yang mana ramai customer akan terpijak dan dengan tapak kasut yang basah customer akan masuk ke premis dan mengotorkan lantai.
Ini akan membanyakkan kerja dia untuk mengemop lantai.
Jadi alirabn kecil itu akan mengurangkan kuantiti lopak disitu.
Heehh.
Macam-macam je engkau eh makcik.

Setelah melalui hari bekerja yang amaaaaaat panjang,
Aku bertolak untuk pulang ke rumah.
Namun aku masih sempat singgah ke tempat kerja kakya untuk mengambil barang yang dikirim.
Setelah bergosip hampir 45 minit.
Aku bertolak pulang.
Jam menunjukkan pukul 6.45 ptg.
Biasanya pada waktu begini aku sudah sampai kerumah.
Tapi sekarang aku masih di seremban.
Aku sedikit cemas setiap kali melihat jam.
Aku memandu Lisa dengan laju kerana khuatir momma akan tertunggu-tunggu di rumah.
Beberapa kali aku terkejut di selekoh-selekoh tajam kerana hampir kehilangan kawalan.
Lisa begitu sedap dipecut kerana baru di servis.
Ringan sungguh.
Sampai di suatu jalan lurus.
Aku memandu laju kerana tiada kereta lain ketika itu.
Tiba-tiba aku terlihat seekor burung puyuh di tengah jalan.
Aku terkejut namun bernasib baik kerana mampu mengawal Lisa dari melanggar burung puyuh itu.
Memang burung itu tidak dilanggar Lisa.
Kerana ia hanya dikangkang oleh Lisa.
Aku hanya dapat melihat burung itu terduduk di tengah jalan melalui cermin pandang belakang.
Mungkin dia terkejut kerana baru sahaja selamat dari digilis Lisa.
Atau dia terkejut kerana melalui pengalaman berada di kangkang Lisa.

Aku terkejut namun bersyukur kerana tidak terlanggar burung itu.
Aku sampai dirumah dalam pukul 7.39 mlm.
Keadaan langit seakan ingin ribut dan guruh agak kuat menyebabkan aku terkejut ketika mahu mengunci pagar.
Dan momma menunggu aku di pintu dengan telekung kerana beliau mahu sembahyang maghrib.

Sekian sahaja cerita burung yang dikangkang dari aku.

Bai.

20101128

Fhitim uolss.


Setelah hampir dua bulan Fhafa koma akhirnya Fhafa sedar semula.
Itu pun setelah aku berusaha dengan keras utuk membuang muncung yang menyebabkan fhafa jatuh sakit.
Muncung itu telah dijangkiti kuman.
Dan tidak boleh digunakan pada Fhafha selagi tidak diubati.
Namun apelah maknanya hidup Fhafa tanpa muncung.
Bagai irama tanpa lagu.
Bagai kopi tanpa susu.
Dan lebih teruk lagi,
Bagai aku tanpa ais.
Atau aku tanpa nasi.
Ahh.
Tak sanggup.

Aku sangat tersiksa bila Fhafa koma.
Aku rindukan kenyitan Fhafa.
Jadi aku nekad, aku mesti menghadiahkan Fhafa muncung baru sementara menanti muncung lama diubati.
Walaupun aku rasa menggigil nak berkorban untuk muncung Fhafa, namun aku kuatkan semangat.
Sampaikan abang aku kata aku bangang masa membayar harga muncung baru Fhafa.
Aku tercabar.
Lalu aku gendangkan perot beliau dengan kuat.
Maka menangis-nangis lah beliau sambil menyesali perlakuan melampau beliau sebentar tadi tu.
Huh.
Menangis konon.

Mula-mula aku rasa agak bangang jugak sebab beli.
Namun sekarang tak lagi.
Aku suka siuuut.
Fhafa dah sihat dan tak koma.
Walaupun dengan muncung baru yang pendek ni Fhafa agak terbatas kemampuannya.
Namun aku suka.
Muncung baru Fhafa aku bagi nama Fhitim. :)

Fhafa and Fhitim looks good together. <3



Badik

Tiju

Kakya

Pipijah

Notis :
Kepada semua orang yang simpati kepada aku sebab hilang purse hari tu aku ucapkan berjutajuta terima kasih.
Dengan ini aku ingin meminta maaf berjutajuta juga kerana telah membazirkan rasa simpati kalian.
Purse tercinta rupanya tak hilang.
Hanya tersalah letak.
Dan aku yang gemuk dan tua berkedut ini ternyata begitu cepat terlupa dan cemas.
Mati-mati sangka dah hilang atau tercicir.
MINTA MAAF.

Lain kali kalau aku cemas-cemas kehilangan barang, sila jangan segan silu untuk memberi lempangan.
Pemberian lempangan bergantung pada terma dan syarat.

Bai.





20101121

Jangan Suka Sangat.





Seperti yang dah bebuih aku ingatkan kauorang.
Kalau suka-suka sangat tu ingat sikit.
Pasti duka akan datang.
Yang kau amboih kemain degil sangat gelak macam pontihanak.
Sampai semput-semput mengambur sana sini.
Tak sedor diri dah boleh jadi mak orang dah memasing.
Sekali dah kena baru nak tersedar.
Padan muka.
Sekarang macammana aku nak ambik duit gaji kalau kad atm pun dah hilang?
Oh pakai buku kan.
Tapi kalau ic pun hilang sekali?
Hah.
Mendapat.
Tak payah isik minyak.
Melompat-lompat je lah sampai tempat kerja.
Lepas tu makan semua pon tak payah.
Lama-lama nanti duit gaji tu dah keras dalam bank tu boleh jadi jongkong emas.

APA??
Buat IC baru?
TAK HINGIN.
Kang hilang lagi semua.

Aku memang camni sendiri punya salah sendiri nak marah.
Lantak lah kan.
Suka aku lah.
Takkan nak marah kau pulak kan?
Ke kau nak kena marah?
Hah?Hah?

Okay lah bye.
Aku yang bajet hot ni nak pergi tidur.
Harap-harap malam ni aku mimpi purse aku datang balik kat aku.
Kalau dia balik aku nak peluk sium muamuamuah kat dia.


Purse..balik purse..mama rindu kau. T.T

20101115

Cemas.



Mengada betul.
Dia kata takot.
Nanti hilang.
Jadi dia cakap nak tido dengan aku.
Dia kata lagi kalau tido asing-asing nanti esok takot tak jumpa balik.
Lepas tu dia kata kalau dia takde aku susah nak mimpi manis-manis.
Apelah.
Negatif thinking betul.
Tapi ada betul jugak.

Jadi,
Malam ni aku tido dengan dia lah.
Tido dengan SENYUM. ^^



Dalam hati ada Rainbow. <3
Aku tau kelihatan geli sampai nak muntah tapi uols tengok lah.
Sampai bile muntah pun nampak indah je ade pelangi gitew uols.
Hikk.



Kepada Tatya dan Titju jangan nak bahan sangatla kan.
Kepada Abangah dan Abadik pulak.Kau duorang jangan buang masa join Tatya dan Titju tu.Pegi cari kakngah dan kakdik weols cepat-cepat.
Kauorang hengat kauorang macam Benjamin Button?
Makin lama makin muda?
NANG HADO!

20101109

Kita Kongsi Ehh?

Aku terjumpa karangan ni dekat notes yang ditag di facebook.

Aku tak tau lah kalau kauorang dah pernah baca ke tak.

Kalau tak pernah baca, nah amik lah.

Kita kongsi eh.

Hikk ><


Pagi itu pagi minggu.

Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku.

Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip.

Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk.

Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar.

Tetapi saya tidak mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya.

Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah.

Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya.

Emak saya tercampak ke dalam gaung.

Dia menjerit "Adoi!".

Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut.

Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula.

Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya.

Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya.

Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya.

Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu.

Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri.

Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati.

Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori.

Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer.

Mereka bergaduh di udara.

Emak saya tidak puas hati.

Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di GentingHighlands dan terus ke tempat kemalangan.

Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya.

Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu.

Dia meminta maaf dari emak saya.

Dia menghulurkan tangan ingin bersalam.

Tetapi emak saya masih marah.

Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter.

Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!" dan jatuh ke bumi.

Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands.

Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati.

Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai.

Dia membuat laporan ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu.

Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati.

Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi.

Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara.

Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati.

Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati.

Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah.

Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati.

Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.


Comel kan karangan ni?

Aaa...

Aku suka lah.

HAHAHAH.

Kalau aku cikgu bahasa melayu aku mesti bagi markah penuh dekat karangan ni.

Peduli kan la logik ke tak logik ke kan.

Janji karangan tu takde salah tatabahasa dan menarik.

Kan?




20101026

Fikir Dulu.Fikir.

Perkara yang paling pertama yang aku lakukan ketika aku sedang kecewa adalah memikirkan apa tindakan paling bodoh aku boleh buat.
Biasanya tindakan yang aku nak buat itu tiada kena mengena langsung dengan perkara yang buat aku kecewa.
Tindakan itu juga adalah tindakan yang akan diambil tanpa berfikir panjang.
Tapi semuanya tindakan itu ada dalam fikiran aku je,tak sempat nak buat betul-betul.
Aaaa..
Faham ke?

Alah.
Macam dalam drama tu.
Bila watak putus cinta,bergaduh dengan orang terdekat atau gagal dalam perniagaan,
mula ambil keputusan nak kahwin dengan orang lain lah.
Nak ambil dadah lah.
Jadi liar dan mula berjinak-jinak dengan disko dan arah lah.
Atau pun pergi menetap di luar negara.
Kira konon macam bawa diri lah kan.
Ewah.Banyak songel muka kau.
Macam lah kita tak tau yang hutang PTPTN dia belum langsai.
Ingat senang-senang nak lepas ke?
Tak dapat de jepp.

Sekarang aku kecewa dengan tempat kerja aku.
Suka-suka hati je nak freeze offday aku.
Sehari je pun tak payah lah nak berkira sangat kan.
Sehari aku tak datang bukan boleh bankrap pun.
Dah lah halfday je pulak tu.
Nonsense betul.
Tak tau ke aku dah plan nak pergi lepak rumah jibam kat putrajaya?
Tak tau ke aku nak pakai lawa-lawa pergi kenduri yanti kat rembau?
Tak tau ke offday tu aku dapat 3 minggu sekali je?
Bile dah sampai turn aku camni pulak jadi.
Tak tau ke aku dah eksaited gajah?
Haa?
Tak tau ke?
Cuba lah paham sikit perasaan aku ni.
Asyik sibuk dengan target kau je,
Target sosial life aku siapa nak sibuk?
Camno?

Tadi dalam lisa, lepas bos bagitau aku kena kerja sabtu aku tak cakap apa.
Tapi dalam lisa aku menung pikir apa tindakan bodoh yang aku nak buat untuk tunjuk rasa tak puas hati.

Ada rasa nak berhenti kerja biar menganggur takda gaji.
Rasa nak bakar tempat kerja lepas tu masuk penjara.
Rasa nak makan banyak-banyak dan gemuk sampai padan muka.
Rasa nak bergaduh dengan orang dan kalah.
Rasa nak pulang kan lisa kat akak tanpa sebab muhasabah.
Dan rasa nak potong rambut macam jantan lepas tu menyesal.

Kah kah kah.
Bapak lah bodoh nya.

Tapi sekarang fikiran dah waras dan tak dipengaruhi rasa kecewa semata-mata.
Lagipun dah dapat jalan penyelesaian.
Rasa better.
:)

Oh ya.
Kalau rajin dan bosan.
Aku suggest kau orang lawat blog ini.
Kalau boleh follow sekali.
Dengan olahan ayat yang sempoi dan meletop.
Kebanyakkan entry beliau juga ditulis jujur dari hati.
Begitu berani mengeluarkan idea dan pendapat sendiri.
Walaupun kebanyakkan entry beliau berunsurkan emo dan innuendo,
namun cukup menarik untuk tatapan minda.
..
Aaa..
Beliau juga kacak dan idaman para gadis semasa.
Tak caya pergi lah try jenguk.
Lagi...
Errr..

Ah sial.
Aku tak dapat teruskan penipuan demi penipuan ni lagi.
Sebenarnye itu blog adik aku.
Dia merayu-rayu mintak aku buat review pasal blog dia.
Ikot kau orang lah nak baca ke tak.
Aku pun jarang baca habis.

HAHAHAHAH!

Tapi tolong lah jenguk.
Tak baca abes pun takpe.
Janji jenguk.
Boleh?

Kah kah kah!

P/s : Kah kah kah! Eh boleh tahan macam sial juga rasa gelak macam tu.Test lagi lah. Kah kah kah! Memang sial.

20101024

Separuh Je Tinggal.


Ekonomi meruncing.
Lisa tak servis.
Fhafa jatuh sakit.

Terasa seperti separuh jiwa ku pergi.

Sebagai seorang individu yang majoriti kehidupannya di pengaruhi mood dan musimnya yang berubah-ubah.
Maka dengan ini,
Aku isytiharkan sekarang adalah mood menghilangkan barang kemas.
Dua hari lepas gelang kaki cicir.
Malam ni subang pula.
Nice.

Gelang kaki dah jumpa balik ^^
Tapi subang??
Tak mungkin jumpa.
Hilang dan rugi bodoh.

Bye!

*Sebelum berambus mari berdoa semoga bakal suami tidak akan merasa gerun untuk membelikan barang kemas pada masa akan datang.Amin.*


20101015

Bela Jiwa.

Aku ada banyak benda nak cerita ni.
Pasal customer cekadak maut siang tadi.
Dia kan.
Aaaa.
Dia apa eh?
Ehh.
Eh??

Eh bukan.
Nak cerita pasal ada customer tu tilik nasib aku siang tadi.
Dia kata aku tak sesuai jadi kuli.
Aku sesuai jadi bos-bos je.
Haaa.
Lepas tu,
Aaa..
Err..banyak sangat lah tak ingat.

Tapi bukan nak cerita pasal ni rasanya.
pasal apa eh?

Urghh.
Tak suka sial bila semangat nak cerita tapi lupa.
Tengok dah tak tau dari mana nak mula cerita.
Len kali je lah aku cerita.
Nanti-nanti dah ingat, kena tulis dulu dalam handphone dalam bentuk point.
Takut lupa!

Eh jap.
Tak suka?
Bercakap tentang tak suka.
Tadi siang aku baru perasan.
Ada bahlul tu remove aku.
Macam bagus.
Kau pun dari mula aku memang tak suka lah.
Kuat show off.
Cakap dah la meletup-letup.

Lepas tu aku block dia terus.

HAHAHAAHAHAHA!
Rasa terbela sikit perasaan aku.




20101012

Aaaaaa.. :'(



3 bulan sekali mesti dia datang.
Gila tak best.
Muak sial.
Hilang mood.
Tetibe rasa penat.

3 bulaan sekali mesti dia datang.
Rasa tak nak buat apa-apa.
Rasa letih sampai nak menjalar je.
Rasa tak sanggup nak hadap.

3 bulan sekali mesti dia datang.
Rasa nak let go.
Rasa macam-macam lah.
Rasa berbaur-baur.
kalau lah aku ada pilihan lain.

3 bulan sekali mesti dia datang.
Macam sekarang.
Tengah datang lah ni.
Meluat bana.

3 bulan sekali mesti dia datang.
MALASNYA KERJA!!
BOSANNYA KERJA!!
PENATNYA KERJA!!

Nasib baik waras lagi.
Kalau tak dah berhenti notis 24jam dah ni.
Adehh.


Sabar aci. Sabar.




20101007

Tribute To Yina Yang Tak Lepas Interview Post SPA.


Nah i lukis hati untuk you olzz.
Hati i imperfect, sebelah besar sebelah kecil.
Jadi i nak you olzz tolong balance kan hati ini dengan saling berkongsi.
Boleh?
Apa??
Tak boleh??
Huh?
Kedekut lah you olzzz!
Menyampah.


Aku rasa orang tua yang aku boleh buat kawan adalah Pakcik dan Makcik guard.
Tak tahu apa pasal tapi aku rasa diorang boleh dibawa berbual dan boleh masuk sikit lah berbanding orang tua yang lain.
Aku ada beberapa pengalaman berkawan dengan pakcik dan makcik guard yang aku memang sentiasa ingat.

Pak Cik Sulong.
Ini pak guard masa aku dekat sekolah teknik.
Cik sulong ni umur dalam 60++.
Putih-putih macam cina.
Biasanya petang-petang mula lah tekak menggelupur mintak pepsi twist.
Al maklumlah duduk asrama ni kadang-kadang tekak memang mengada.
Maka aku dengan kawan-kawan akan menebeng dekat pondok guard tu.
Kalau cik sulong yang jaga memang best.
Pujuk-pujuk sikit dah dapat green light.
Berlelah lah kitorang pergi petronas depan sekolah tu.
Kalau weekend pulak,tak dapat balik jadi ibu bapa boleh datang melawat.
Cik sulong akan jaga sound system untuk membuat pengumuman.
Cik sulong punya pengumuman memang kreatif.
Dah la dia pekak,jadi sound system tu dia akan bukak kuat-kuat sampai clear kat telinga dia tapi pekak pulak kat telinga kitorang.
Ada satu pengumuman yang cik sulong buat sampai sekarang pun aku tak boleh lupa.
"Kepada muhamad polan sila ke depan sekarang ye,ni ha,ada mak datang bawak barang.Ada sepender ke apa dalam plastik ni.Keropok,biskut pun ada
ni.Bla.Blaa.Bla."
Esoknya,memang selamat jadi bahan la budak tu.
Kesian.
Eh.Hari tu baru je aku jumpa cik sulong dekat tempat kerja aku.
Aku tegur dia tapi dia tak ingat aku.
Dia ingat abah je.
Sebab abah suka bagi dia duit kopi.
Abah dengan cik sulong dua-dua sama kelaka.
Dua-dua comel.


Shima.
Ini pun guard masa aku kat sekolah teknik jugak.
Dia ni kira pioneer bagi golongan pengkid lah aku rasa.
Gemuk-gemuk pendek.
Rambut pun pendek.
Umur macam dalam lingkungan 40++.
Tapi dia tak lah ikat tetek macam pengkid zaman sekarang ni.
Dia ni jenis pandang orang semacam je.
Macam pandangan romeo ada,violence pun ada.
Seram.
Rokok dia memang tak tinggal,berasap memanjang.
Pendek kata memang gaya lelaki lah.
Ada sekali dia cakap dekat member aku yang dia lelaki.
Kalau tak caya nanti dia tunjuk barang.
HAHAHA!
Dada semangat,lagi ada hati nak mengaku lelaki.
Hoho.
Tapi dia ni baik.
Sebab malam-malam dia rajin layan tekak kitorang.
Dia jadi runner beli nasi bungkus dekat luar.
Aku tiap malam pun order nasi goreng kampung.
Tak jemu-jemu.
Konon macam rindu sangat lah kat kampung tu sampai asyik nak makan nasi goreng kampung je.
Dia ambik upah 50sen satu order bai.
Banyak untung tuuu.
Dah kerja macam ni,dah kena buat belanjawan sendiri,baru aku terpikir.
Pandai jugak shima ni carik duit tepi ek?

Akak Bingkisan.
Aku tak tau nama betul akak guard ni.
Tapi kitorang panggil dia akak bingkisan sebab kening dia licin habis,lepas tu dia lukis kening sendiri pakai celak kaler coklat.
Umur lebih kurang 30++ hampir 40.
Gila punya cemerlang kening dia dik.
Kadang-kadang posisi kening dia berubah setiap hari.
Ada yang tertebal lah,terlebih panjang lah,tercomot lah.
Nampak sangat kening tipu.
Dia ni guard aku masa buat diploma.
Mula-mula kenal dia ni kerek.
Belagak kemain,setiap kali nak keluar kena mengadap letak kad outing dekat dia.
Terseksa betul.
Ada suatu hari tu balik dari kelas aku dengan kawan nak pergi kedai kejap,tapi malangnya kad outing tak bawak tertinggal dekat asrama.
Nak pergi ambil dah malas sebab jauh sangat.
Last-last kitorang merayu-rayu buat muka kesian yang macam penting sangat kena keluar time tu jugak.
Lepas tu berjaya bai.
lembut hati pulak dia petang tu.
Bila balik dari kedai tu kitorang belikan dia goreng pisang rm3 sebagai tanda terima kasih.
Kasi hati dia sejuk sikit.
Semenjak hari tu dengan kitorang dia dah kurang kerek.
Kad outing aku yang memanjang tak bergambar tu pun dia buat tak nampak je.
Ntah bila aku pun tak sedar tiba-tiba je dia dah hilang.
Berhenti kerja ke hape aku pun tak tahu lah.


Aci Hospital.
Aci ni aku memang tak bekenan.
Dah la belagak macam ketua polis negara.
Dia ni guard dekat hospital besar seremban.
Kurus-kurus.Umur dalam 50++.
Masa tu momma kena operate jadi kitorang ramai-ramai lah melawat dekat katil wad tu.
Wah bukan main kecoh lagi dia memekak.
Nurse dengan doktor yang tengah buat kerja masa tu pun tak pulak bising macam dia.
Padahal kitorang berjimpit-jimpit dekat dalam wad tu sampai tesenggol-senggol dengan doktor tengah cek air ape jadah semua tu.
Cool je diorang.
Nak jadi cerita masa tu kaklong aku terlambat sampai,betul-betul waktu melawat nak abis.
Takde tolak ansur langsung dia mati-mati tak bagi masuk.
Dah gaduh-gaduh sikit baru dapat masuk jumpa momma kejap.
Itupun dia duduk je kat tepi tunggu sampai kaklong aku keluar dari wad tu.
Kemain menggelabah engko eh aci.
Yang paling aku tak puas hati tu,aku duduk dalam wad teman momma.
Dekat dalam wad tu ada pesakit india jugak.
Apehal pukul 10 malam pun aci tu ada pelawat?
Apa dia masuk ikot tingkap ke apa sampai aci kerek tu tak nampak?
Racist kemain.

Pak Guard Bang-bang.
Dulu ada suatu masa akak ulang alik dari rumah ke sekolah dia dekat seremban tu.
Jadi aku dengan akak pergi kerja sekali lah.
Mula-mula aku hantar akak pergi sekolah dulu, lepas tu aku tidur jap dekat parking kereta sekolah dia.
Lebih kurang 8.30 baru aku gerak pergi tempat kerja aku pulak.
Dekat 2 minggu jugak aku keluar masuk pagar sekolah akak tu sampai pak guard kat situ pun dah cam aku.
Sebab pak guard dekat situ dah kenal aku,so aku takde lah berhenti lagi tiap kali nak masuk
pagar sekolah tu.
Selalunya aku main pandang je,ataupun angkat tangan.
Ada suatu petang tu,patutnya aku nak angkat tangan dekat guard tu,
tapi yang keluar signal macam nak menembak pulak.
Siap buat bunyi bang bang lagi.
Padahal guard tu bukan dengar pun.
Aku unpredictable sampai ada masa aku pun tak sangka yang aku akan buat benda macam tu.
Dah lah tiap kali aku lalu je dia buat bang bang balik kat aku.
Tapi aku tak balas pun,aku buat tak reti je.
Suatu pagi tu aku lepak pakai-pakai bedak dalam lisa sebelum masuk kerja,
Tiba-tiba cermin lisa kena ketuk.
Terkejut beruk aku dik.
Kau tau siapa?
Pak guard bang bang tu lah!
Bila aku pandang dia,dia buat bang bang kat aku lepas tu suruh aku bukak pintu lisa.
Seram sejuk aku sial.
Matilah aku kena culik ni kang.
Aku ingat dia ikot aku.
Rupanya topup dia buat perangai tak masuk-masuk.
Semenjak hari tu aku takde signal-signal lagi kat dia dah.
Tapi kadang-kadang kalau aku pergi sekolah akak dia ada bang-bang aku lagi.
Aku buat tak reti je.
Akak aku kata dia macam tak betul sikit sebab dulu dia ada accident teruk.
Patot aku nampak ada kesan parut panjang melintang dekat kepala dia.
Seramm dik nun oi.

Aney CIMB.
Aney ni guard yang jaga mesin ATM.
Selain melepak dan membuang masa,hobi aku adalah melawat mesin ATM.
3 hari sekali mesti pergi lawat mesin tu.
Tak pun sehari sekali.
Ada satu hari tu aku confident je masuk nak cucuk duit.
Aney tu ada duduk dekat tepi mesin ATM.
Dia pandang aku.
Aku buat muka sombong sikit dekat dia.
(Banyak betul entry aku yang ada aku buat muka sombong kan?)
Lepas tu nak cucuk duit laju-laju dan berambus.
Sekali aku tekejut.
Jadah hape aku bawak kad mesra petronas pulak?
Aku pandang aney tu, sekali rupanya aney tu tengah gelakkan aku.
Patotlah semacam je dia usha aku.
Aku ingat dia nak ngorat aku.
BAHAHAHA.
Cibai.
Sambil cover malu aku lari dekat lisa balik,ambil kad ATM yang betul lepas tu tersengih-sengih macam kerang busuk dekat aney tu.
(Eh.Eh.Siapa suka sambal kerang angkat tangan!Nak high five dahi kau sekali.Kita geng woi!)
Nasib baik masa tu hanya ada aku dan dia.
Kalau ada orang lain memang aku tak cucuk dah tu,aku lari masuk lisa carik ATM lain je.

Pak Guard Maxis
Haa.
Ni guard yang aku tengah kena mengadap hari-hari.
Seorang india seorang melayu.
Uncle yang india ni serius sikit.
Tegas.
Tapi boleh buat borak jugak.
Tadahal.
Biasa kalau ada customer bawak anak kecik yang tak boleh duduk diam senang je.
Mintak uncle ni je settle kan.
Dia pandang lepas tu dia buat muka garang terus diam budak tu.
Kalau tak buat garang macam tu,alamatnya abes la maxis tu jadi track balapan.
Ntah hape yang girang sangat berlari dalam tu agaknya.
Sampai jatuh-jatuh telefon demo,flyers semua.
Yang lagi sorang,yang melayu ni kurus-kurus.
Cool je buat hal sendiri.
Kejap-kejap hilang pergi minum teh.
Kejap-kejap buat cuti sendiri.
Haa.
Pakcik ni kalau nampak aku makan gula ke chewing gum ke nanti dia pun mesti nak.
Ada suatu hari aku beli gula Skittles yang sour punya.
Dia sibuk sangat nak jugak.
Aku bagi dekat tangan dia tapi aku tak bagitahu dia yang gula tu masam.
Kemain konpiden makan sekali 5 engko.
Hambik kau siap bekerut-kerut muka dia tahan masam.
HAHHAHAHA
Comel weh.
Macam muka popeye.
Tebahak-bahak kitorang gelak.
Dia siap nak sekeh aku lagi.
Tak lama lepas tu dia mintak lagi gula tu kat aku.
Apahal?
Suka pulak diaaaaaa tu.
Adeh.

Walaupun aku anggap diorang macam kawan-kawan,tapi aku tetap respect diorang.
Walaupun kadang-kadang berlagak diorang tu semacam je.
Kalah pengarah engko!
Pendek kata macam semua dia tau lah.

Tapi mesti selalu hormat diorang ye adik-adik,akak-akak,abang-abang sekalian.

Kalau diorang kerek kau kerek balik.
Kalau diorang ajak bertumbuk tapi kau rasa tak mampu nak menang.
Takpe.
Kau roger aku.
Aku ada membe-membe kuat gaduh punya. Klik lah mana bekenan.
Gangster habis semua tu.
Siapa nak ajak perang memang tak gentar punya wokk.
Darah pahlawan mengalir kau jangan buat main eh.


Abaikan yang lelaki belakang tu.
Dia tu Tok Guru Silat kitorang.
Masih single.




20101005

Stupidity is not a fate.It's a choice.

Ini baju raya aku.
Sepatutnya pakai pada raya pertama,tapi raya ke 27 baru dapat pakai.
Sebab baru siap.
Kasihan tak?
Theheee.
Takpe.
Asal dapat pakai dalam bulan raya jugak.
Walaupun lambat siap,tapi tetap mak meletup nokk.
(Mula-mula aku marah gila dengan tailor tu sebab tak siapkan baju raya aku.Tapi,masa pergi ambik tu aku macam dah lupa pulak.Sampai je kat rumah tailor tu,aku terus sium-sium anak tailor tu yang comel macam rasa nak pijak.Dah naik kereta baru teringat yang aku sepatutnya marah dengan tailor tu.)

Oh.
Tak sangka dalam dunia ni ada banyak orang yang kasihan.
Kasihan kat sini bukan setakat kasihan pada orang yang susah atau serba kekurangan.
Orang yang kasihan yang aku maksudkan ini boleh muncul dalam banyak situasi.

Cukup fizikal tapi kurang dibahagian akal.
Tak cacat tapi fikiran sempit.
Fikiran orang macam ni memang macam kanak-kanak.
Silap haribulan kinana pun lagi matang dari dia.

Bijak pandai tetapi tak pandai nak aplikasikan dalam kehidupan.
Tau segala hal tapi buat-buat buta atas sebab yang tak munasabah.
Orang macam ni kita akan kagum pada mulanya,tapi lepas tu setiap yang dia lakukan adalah disaster.
Dan kau hanya akan dapat cakap "HAA?."

Ada kehidupan yang serba bagus tapi cemburu dengan kehidupan orang lain.
Cenderung membezakan kehidupan sendiri dengan orang lain.
Lepas tu diam-diam nilai kehidupan orang padahal kenal pun tidak.

Sedar diri tetapi tetap mahu sama dengan orang walaupun tak mampu.
Sampai kadang-kadang terlalu obvious sehingga orang keliling pun rasa kasihan yang annoying.

Dah berjanji pada diri sendiri untuk tak beri peluang kepada orang tertentu tetapi mungkiri,dan akhirnya menyesal sebab memang tak dapat apa-apa pun.
Ego tercalar lagi ada.
Oh golongan kasihan yang ini adalah aku.
Tak sangka aku pun orang yang kasihan jugak rupanya.
Hah.

Sebenarnya ada banyak lagi.
Tapi baru-baru ini,jenis kasihan yang diatas ini sahaja yang aku sering jumpa.
Rasa kasihan yang bukan bila tengok rasa sedih,tapi bila tengok rasa macam
"APA?APAHAL??BODOH SIAL."
Haaa.
Macam tu.
Penah jumpa dan rasa nak cakap macam tu tak?
Kalau pernah,maksudnya orang itu adalah tergolong dalam golongan yang kasihan.

Kalau aku ada termasuk dalam golongan kasihan kauorang,malang lah aku.
Tapi takpe,sebab walau apa pun aku suka hidup aku.
Dan aku tak pernah rasa nak tukar kehidupan aku dengan kehidupan kau atau orang lain.
Okay?
Sekarang kau boleh rasa kasihan dengan diri kau sendiri.
Sebab kau dah buang masa stalk aku ni padahal aku tiada isu dengan kau pun.

Apa aku tulis biasanya berkaitan dengan apa terjadi di sekitar aku,apa yang aku lalui hari-hari.
Dan hidup aku mungkin ada kena mengena dengan kau,atau mungkin tiada kena mengena dengan kau langsung.

My life is not only revolve around you.
There's a lot of people come and go everyday,
MAYBE u are just a piece of it,
And MAYBE you are not too special,sampai aku nak susah-susah fikir pasal kau lepas tu tulis dalam blog jadah bagai.
Jadi sila buka minda kau.
Tapi kalau kau terasa macam aku sindir kau ke apa,suka hati lah.
Siapa suruh kau baca kan?

Kawan sekerja aku memang banyak yang bukan melayu.
Jadi setiap kali kami berbual kami akan guna bahasa yang campur-campur.
Tapi mereka lebih cenderung berbahasa melayu.
Walaupun bahasa melayu mereka banyak salah tapi aku boleh faham.

"Eh.You dah jual berapa batang broadband?"
Atau
"Wah.Mak you cukur rumput rumah sendiri meh?"

HAHAHA.Yang ni tak kasihan tau.
Tapi,kelakar.
Kelakar bai.









20100926

Random Setiap kali.


Setiap kali kunyah chewingum dan berjaya buat belon yang besar aku akan rasa sangat macho.Kadang-kadang belon yang aku buat tu terlampau besar sampai bila dia meletup dia salut hidung aku sekali.Masa tu aku memang akan gelak kan diri sendiri.

Setiap kali orang babitkan aku dengan cerita kononnya aku rapat dengan seseorang kerana duit aku rasa benda tu nonsense.Sebab so far tak pernah pulak aku kikis duit lelaki, belanje minum tu standart lah tapi nak kikis?Duit kau pun aku tak pernah nampak lah oi.

Setiap kali aku tunggu seseorang,aku akan jadi orang yang tak peduli perasaan orang lain sebab aku rasa apa yang aku tunggu berbaloi.Aku jugak akan abaikan semua peluang aku dengan orang lain sebab aku yakin orang yang aku tunggu tu memang akan datang.Tapi hakikatnya membazir.Jadi sekarang aku benci menunggu.

Setiap kali aku betul-betul nak sesuatu,biasanya memang takkan dapat terus.Ianya hampir dapat atau dekat-dekat nak dapat.Tapi nanti sampai suatu masa,benda yang aku nak tu memang akan datang sendiri dekat aku,malangnya masa tu rasa hendak tu dah tiada lagi.Jadi dah tiada guna.Too bad.

Setiap kali aku rasa sedih,aku akan bemuram untuk beberapa hari,lepas itu diri aku sendiri akan mencipta suatu situasi sendiri yang buatkan emosi aku boleh pulih dengan cepat.Aku suka ini,sebab aku ada hati yang seliat lintah.Sakit memang sakit.Tapi kental tu yang penting.

Setiap kali aku paksa nak update blog benda macam ni lah jadi.Entry semacam tahi.
Tapi takpe lah.Blog aku kan?Suka aku lah.
Aaaa.Aku ada satu teka teki feveret.Nak kongsi boleh?
Nenek siapa yang kuat melompat?
Nenek kau?
Apaa?
Nenek aku?
Cupau nau jawapan kauorang.

Jawapan dia nenek Si katak lah.
Hehe.Kiut kan?

P/S : Terima kasih kepada yang rindu aku.Kepada yang tak rindu tu,kau kejam. :)




20100917

Kakya Kata Perkataan Pergi Mampus Sinonim Dengan Aku. < 3

Minachi sedang berkabung.
Maka tiada penulisan dalam seminggu ini.
Kerana dikhuatiri penulisan akan cenderung dipenuhi emosi.
Dan penulisan emosi adalah amat membosankan bagi yang tak mengalami.

Well,perempuan kan?
Apa kau nak expect.
Hah.

20100911

Dunia Aku Memang Takde Kena Mengena Dengan Dunia Awak.Okay,Mungkin Ada Sikit.


Hari raya tahun ni memang cool lah.
Walaupun kak ani tak siapkan baju raya yang aku tempah walhal dah 2 bulan aku hantar.
Aku tetap rasa steady,sebab lepas kerja aku terus laju-laju cari baju kurung readymade.
Selamat juga aku merembat 4 pasang sekaligus.
Aku pakai saiz xs tapi tang kain apehal agak fit?
Mungkin buntut aku terlebih tembam dari yang sepatutnya.
Okay geli.

Semalam aku tidur lambat gila tapi seperti biasa,
Bawah pukul 10 pagi mesti mata aku dah terkebil-kebil nak bangun.
Terima kasih dunia pekerjaan.
Mata aku semakin berdisplin semenjak kau hadir.
Terima kasih.

Aku memang tak suka memasak.
Tolong mak memasak pun aku memang jarang buat.
Ke tak pernah buat eh?
Mak aku selalu bising kata dia risau kalau aku kawen nanti aku tak pandai memasak.
Nanti laki aku marah.
Mak mertua pun merungut komplen dapat menantu pandai melawa je masak tak reti.
Lawa ke?
Diam.Diam.
Habis anak bujang dia jadi kurus sebab kurang makan tapi nasib dapat bini lawa.
Aiceyhhh.

Tapi,
Hari ini aku masak spagheti.
Sebab itu je yang aku rasa pandai dan rajin nak masak.
Semua orang puji sedap.
Aku pun rasa sedap.
Bila orang dah asyik puji-puji mula lah aku nak perasan tak agak kan.
"Tengok mak,orang ni sebenarnya memang berbakat dalam memasak.Cuma tak berapa nak rajin je." Sambil buat muka paling bongkak dan hidung pun sama buat perangai nak bongkak jugak. :8

Petang tadi sepupu belah abah aku datang,
Malangnya kuah spagheti dia dah habis,
So aku kena masak lagi untuk kali kedua,
Tapi bila masak kali kedua ni terpedas pulak.
Haih.
Tu lah bongkak lagi.
Pantang kena puji sikit laju je nak spoiled!
Tapi jangan risau.
Diorang tetap puji sedap.
Aku tak tau lah diorang ambik hati aku ke ape.
Tapi ada aku kesah?
Ada?

Lagipun sekarang ni kau jangan peduli sangat apa pandangan orang,
Yang penting diri kau.
Dahulu kan ego,hati dan perasaan kau.
Sebab kalau bukan kau yang nak peduli,kau ingat orang lain nak peduli ke?
Takdenyee.
So aku dah buat keputusan yang aku dah taknak tunggu.
Bosan la asyik konflik dalaman sorang-sorang.
Aku nak just go with the flow.
^^


Aku dah banyak sangat gambar pose yang sama.
Muka ayu,rambut depan kasi lengkok kemas,muncung kasi tajam.
Jadi agak boring kan?
So hari ni nak bagi kauorang tengok pose lain.
Pose menjalar.

Amacam?
Selamat Hari Raya sekali lagi wokk.







20100909

Bukan-Bukan.

Kau pernah rasa tak,
Bilamana kau rasa kau mesti tunggu orang tu padahal memang kau dengan orang tu takdaperjanjian langsung.
Walhal kauorang takda pernah bincang atau sentuh apa-apa pun pasal hal itu?
Tapi kau terasa macam adalah tanggungjawab kau untuk tunggu.
Tunggu benda yang kau sendiri tak tahu apa benda.
Pernah?
Kalau pernah meh hi five sekali!
Ok stop.

Sebenarnya aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin kat semua orang lah.
Kepada customer yang pernah terjeling,
Kawan-kawan yang pernah tertacing,
Orang-orang yang diabaikan hati dan perasaan,
Hutang yang terlupa,
Kata-kata yang bukan-bukan,
Tindakan yang mengundang cemburu tak bertempat,
Harapan yang terpalsu,
dan semua yang kau rasa di hati lah.
Minta maaf banyak-banyak.
Tapi nak maafkan atau tidak itu terpulang kat kau.

Selamat Hari Raya Semua.
Makan agak-agak sikit.
Aku nak lontong la.

20100907

Jah Nam.

Bila kau rasa hidup kau jahanam.
Jiwa kau jahanam.
Mood kau jahanam.
Hubungan kau jahanam.
Kewangan kau jahanam.
Impian kau jahanam.
Rancangan kau jahanam.
Hati kau lagi jahanam.
Dan apa yang kau usahakan semua jahanam.

Kau rileks je,
Jangan gelabah,
Mesti ada perkara yang boleh hilangkan semua jahanam tu,
Memang ada.
Mesti ada.

Contohnya,
Bila tadi bos bagitahu aku perkara yang menaikkan sedikit semangat aku,
dan perkara tu buat aku rasa takde lah jahanam sangat jadi kuli maxis ni rupanya.
Paling penting aku kena perform maksima dalam 3 bulan terakhir untuk tahun 2010 ni.
Mesti boleh.
Walau pun belum confirm,but at least berita tu boleh hilangkan rasa jahanam pundek ni.

Kadang-kadang sebenarnya ada macam-macam benda yang kau boleh cari untuk buat kau rasa better.
Contohnya jangan ambil kisah,atau rebel balik.
Orang buat kau rasa jahanam,kau jahanam kan dia balik.
Even kadang-kadang ia buat perkara makin jahanam, but at least kau puas hati kan?
Siapa lagi ak puaskan hati kau kalau bukan kau sendiri?

Tadi aku cari perkara lain yang boleh buat aku feel better.
Dan aku bertuah sebab aku ada ini





Duit kalang yang patploh hengget tu pon kinana nak cikun?

Muka kantoi selongkar purse orang.

Oh.Ini Kayyen si bos besar.Kerja minum susu tido,gelak.Belum beraksi lagi sebab belum panas.Kau tunggu sikit hari lagi Kinana pun kalah.Hah


20100905

Stop.


Dont be stupid.
Open your eyes and live life to the fullest!
Come on.
I'm a fun personnn dude.
Simple things cant ruin my life.
I shouldnt end up like this.
Lincah.Lincah.



Kau ada gambar mcm ni?Ada?
Okay bye!



20100903

Emosi kepoh jugak.


Hari ni ada beruang dalam tekak.
Dalam hidung pula ada paip.
Mana datang aku pun tak tau.
Yang penting tak suka.

Tadi aku nak curi tulang dalam stor.
Nak tido kejap.
Tapi asyik terkejut tanpa sebab munasabah.
So,tak dapat curi tulang pun.
Curi daging pun lagi lah tak dapat.

Tadi ada orang inbox fb aku.
Dia pakai gamba katun lepas tu suruh aku teka dia siapa.
Kepala dia.
Aku malas nak layan gurau bodoh macam tu.
Aku tak pedulikan dia.
Last-last dia bagi pesanan.
"Okla pija,Selamat hari raya aidilfitri.Maaf zahir dan batin.
Semoga hari lebaran nie kau lebih menghargai orang".
Fine.That's hurt.

Hari ni colleague aku semua dapat bonus.
Kenapa diorang tercicir kan nama aku pulak?
Sedih lah.
Rasa nak tacing je.
Lepas raya lah alamatnya baru dapat.
Arghh.
*Duit raya dari aku memang takda lah jawabnya.*

Aku percaya dengan Karma and aku pegang quote "What goes around comes around."
Kauorang tak payah nak ingatkan aku.
Aku tau aku dah banyak abaikan orang tanpa sebab yang kukuh.
Dan aku tau Maaf saja tak cukup untuk menebus semua tu.

Sekarang pun rasa macam karma dah datang melawat.
Sebab kadang-kadang aku rasa macam aku tengah bermain dengan api.
Lost and insecure.
Memang sakit diabaikan.
No wonder "kau dan kau" dendam dekat aku.

Sekarang aku nak "kau dan kau" tahu yang aku dah dapat balasan.
Hah.Apa tunggu lagi?
Pergi la celebrate sekarang.

Okaylah.
Mungkin apa yang paling aku perlukan sekarang adalah tidur.
Good night everybody.


20100902

Hai.



Macam setan tak kalau blog aku macam ni?
Aku rasa boring lah dengan yang lama.
Tapi yang ni rasa macam bangang pulak.
Kauorang rasa macamana?



20100829

Mulai Hari Ini Nak Selalu Cakap Perkara Yang Bagus-bagus Walaupun Dalam Realiti Tiada.




Aku paling suka guna ayat drift dari memecut.
Sebab memecut tu nampak macam tak cool dan bahaya.
Drift pulak nampak cool walaupun bahaya juga.

Selalu kalau orang tanya aku akan jawab camni.
"Aku drift dari Jimbabweh ke Alaska tadi.40 minit je diknun."
Cool kan?

Semalam lepas melepak dekat kedai cantik dengan juju,kakya dan abadik.
Balik dari melepak jam dah tunjuk 3 pagi.
Mata dah tak larat.
Kencing pun dah 4 kali sebab banyak sangat minum teh ais.
Ais lebih.
Lepas tu aku dah rasa malas nak drift balik rumah yang terletak di Juassehpark.
Aku pun amik keputusan nak tumpang tido di rumah kakya.
Pagi2 buta nanti baru drift balik rumah laju2 since dah janji dengan sepupu nak jalan pergi KL.

Dekat rumah kakya,kitorang bergolek dekat ruang dapur rumah kakya sambil mengadap tv baru kakya yang besar macam panggung wayang tu.
Besar dik.
Tv raya tu.
Masing-masing suara petir berborak kuat sampai mak kakya terjaga.
Hehe.
Sorry Acik Sal.

Masa tu jam dah pukul 5 lebih,sedar-sedar aku dah tertidur sambil meninggalkan kakya yang tekebil-kebil mengadap facebook.
Pukul 6.45 pagi aku terjaga dan terus teringat janji manis yang nak gerak Kl dengan sepupu yang nak gerak awal-awal gila.
Aku tergesa2 bangun dan naik bilik kakya,amik barang dan inform kakya yang sedang membuta yang i have to go now.
Sebiji macam one night stand beb.
*Matahari belum naik,dah tergesa-gesa hilang sambil tinggalkan pasangan yang masih tidur.
Eh?
Ini bukan pengalaman ye kawan-kawan.
Ini semua pengaruh filem barat.*

Aku mamai naik kereta dan terus mendrift ke rumah.
Aku bukan lah orang yang memandu gila babi punya laju.
Tapi bila sampai dekat bukit putus atau bila dah nak sampai rumah biasanya aku memang laju.
Sebab dah rasa biasa sangat sampai overconfident semua liku-liku jalan pun dah hafal.
Kalau boleh nak drive sambil lepas tangan je dan kawal pakai minda sambil mata tertutup.
Bongkak tak?
Haaa.
Haah!

Sampai dekat kawasan kampung yang selalu banyak lembu melintas,aku makin laju mendrift.
Tambah-tambah lagi masa tu pagi-pagi buta lagi.
Kereta pun takde.
Aku dengan Lisa je dekat jalan tu sambil muka tekebil-kebil mamai.

Aku pecut laju dan laju lagi sampai satu selekoh tajam.
Bila sampai selekoh tu aku pusing lembut setereng Lisa.
Aku tekan brek dan aku hold stereng Lisa.
Tiba-tiba,
Lisa berputar 360 darjah u olzzz!
Bukan berputar yang kereta berguling-guling tu tau.
Ini di berputar macam tengah buat satu roundabout dekat selekoh tu.
Aku terasa badan aku senget sebab mengikut putaran Lisa.
Bunyi tayar tergesel dekat jalan sikit punya kuat.
Memecah kesunyian di pagi hari.
Tersenget aku kat dalam tu diknon.
Aku dah tebayang Lisa tegolek dan cermin pecah.
Aku terbayang yang aku akan luka dan berparut2.
Tapi syukur pada Allah Lisa tak terbalik.

Selesai je putaran 360 darjah tu.
Automatik Lisa stop mungkin sebab aku memang tak lepas stereng dan brek.
Aku tak lepas stereng dengan brek bukan sebab aku pro,
tetapi sebab terlalu gabra sampai tak dapat gerak langsung.
Kaku!
Betul dik.
Betul tekaan kauorang.
Lisa drift betul-betul!
Bak kata kakya,Drift donut bai.
Bulatan penuh.

Tekejut aku diknun!
Nasib baik takde kereta langsung,cuba bayangkan kalau ada kereta dari arah berlawanan,
Tak ke bercium kuat dengan kerta tu?
Tak ke kemik,
Tak ke menjalar aku atas jalan tu?
Tak ke akhirnya keadaan bertukar Lisa pulak kat atas aku?
Syukur betul aku.
Syukur sangat-sangat.
Dalam keadaan gabra tu,
Aku try tekan minyak,Lisa still boleh jalan macam biasa.
Aku teruskan perjalanan untuk balik ke rumah.
Sambil tu kauorang tau apa?

I'm shaking like hell!
Tak kisah la aku gangster ke hape.
Tapi masa tu memang takot gila wehh.
Aku bedebar nak mampus.
Aku macam tak percaya je yang aku baru lepas buat real drift!
Berputar 360 darjah lak tu.

Masa aku berlalu tinggalkan tempat kejadian tu aku pandang dari cermin sisi.
Berkesan hitam dik bulatan donut tu dekat jalan raya.
Ngeri aku!

Tapi apa-apapun,perjalanan harus diteruskan.
Kl dah menanti.
Aku teruskan perjalanan ke rumah dengan muka yang pucat,seluruh badan yang menggigil,minda yang tak percaya dan juga mata yang masih mengantuk.
Mungkin Allah nak bagi peringatan,
Supaya aku jangan melepak lama sangat sampai ganggu perhatian,
Nak ingatkan aku jangan memandu dengan laju walaupun tempat tu aku memang dah KING.
Nak ingatkan aku supaya jangan over confident.
Nak ingatkan aku jangan memandu dalam keadaan mamai dan tiada tumpuan.
BAHAYA OKAY?
Dan paling penting,
Nak ingatkan aku untuk fikir apa percakapan yang aku ucapkan.
Asyik cakap drift-drift je.
Sekali ambik kau terdrift betul-betul.
Tau pulak cuak.
Tu pun selamat sebab nasib baik.
Kalau nasib tak baik?
Camno?


...
..

Sejam lepas tu aku memulakan perjalanan ke KL.
Aku taknak guna perkataan drift lagi.
Lepas ni kalau orang tanya aku akan jawab.
"Aku memandu dengan cermat dari Kemboja ke Palembang."
Aku kena jaga percakapan mulai hari ini.
Cakap tu kan doa?
Kan?







Kek Sebelah,Tapi Sayang Penuh. : )

Pada 26 ogos hari yang lepas, kakya ,
Salah seorang kawan kesayangan i telah menyambut hari lahir ke 45.
Eh?
Silap-silap.
Hari lahir yang ke 23!
Umur yang sudah sesuai untuk carik bakal suami.
So?
Bile lagi kakya?
Hik.
So we all ada berbuka bersama yang dipayung oleh kakya dan ada
jugak belikan kakya cake harijadi.
Jum tengok gambar!









Selamat hari lahir kakya.
Semoga kita akan berkawan sampai bila-bila.
Walaupun kita ada bengang-bengang,tacing-tacing antara satu sama lain.
Tapi kita sayang kakya tau.
Sedangkan lidah lagi tergigit.Inikan pulak kita yang kuat makan ni.
Dah berapa kali berdarah dah.
Semoga sentiasa masyuk dan happy.
Semoga cepat dapat jodoh yang baik-baik dan boleh usaha untuk dapat bayi idaman.
SAYANG KAKYA!
Sayang JUJU,YINA,JIBAM,NONO,JANA jugak. :)

P/S :Oi kakya.Polis pun okay apa buat suami.Hik <3

20100822

Three stages of relationship.

Aku dah lupa dari laman web mana aku baca artikel ni.
But aku rasa ia make sense juga.
Saja-saja nak share dengan kauorang.
Artikel diolah oleh aku.

Early stage of relationship.
Terlalu banyak perkara yang akan menimbulkan curiga.
Rasa tidak selamat.
Tidak confident dengan perasaan sendiri.
Masa ni dalam tempoh mengenal hati budi.
Kita tak begitu kenal pasangan kita.
Relationship ini berlaku betul-betul atas dasar perasaan.
Jadi macam-macam sangkaan pun ada.
Masa ni banyaklah yang lalui cinta kilat lah.cinta beruk makyeh lah.
Kalau semua berjalan lancar dan boleh diatasi maka boleh level up to another stage!
Yeaaah!!

Middle stage of relationship.
Curiga cuma timbul sekali sekala.
Rasa tidak selamat ditimbulkan dengan niat bermanja.
Nak ada bersama.
Masa ni masing-masing kira tengah angau lah.
Masing-masing berlumba nak explore hati budi pasangan.
*Explore body tak boleh ye kawan.Kawen dulu.*
Masa ni lah nak rindu-rindu.
Nak gaduh-gaduh manja.
Biasanya masa ni merbahaya jugak.
Sebab dikhuatiri ada yang sakit mata tengok hubungan menjadi,jadi berniat nak kacau line.
Biasalah,manusia kan.
Tak manusia lah kalau tak dengki.Kan?
Kalau dapat diatasi dan berjalan lancar lagi maka boleh level up to another stage!
Yeaaah!!


Final stage of relationship.
Terlalu percaya pada pasangan sendiri.
Over confident yang diri adalah the only one.
Kurang ambil kisah terhadap pasangan sebab dah rasa tepu.
Sebab dah tahu-tahu walau apa pun pasangan kita memang sentiasa ada untuk kita.
Biasanya di tahap ini kecurangan dan kegagalan akan berlaku.
Sebab biasanya masa kita tak ambil kisah,
Masa yang kita rasa kita dah berada di tahap paling selamat,
Kita takkan expect benda-benda macam ni berlaku.
Well.Life is full of suprises kan?
Bewaaare lovers. :)
Kalau semua berjalan lancar dan dapat diatasi maka tak payah mengada nak level up dah.
Hayati relationship kauorang dan sama-sama tunggu hayat berakhir.

P/S : Perkahwinan boleh berlaku di antara mana-mana satu stage.Bergantung kepada effort,commitment,nasib dan paling penting EKONOMI. Hik.