20111207

Randomly Random.

.

Ada masa,
Kau rasa penat dan celaru.
Tapi kau tak mahu mengaku.

Ada masa,
Kau tak rasa benda yang kau mahu.
Tapi kau juga tak mahu mengaku.

Ada masa,
Kau tak tahu apa sebenarnya yang kau mahu.
Tapi masih juga tak mahu mengaku.

Dan ada masa,
Kau paksa diri dan berusaha bertahan,
Sambil sentiasa berdoa.

Moga ada orang lain yang akan buat silap.
Supaya kau tak perlu mengaku.
Itu memang yang selama ini kau mahu.

Selfish much?

Well,
No one care more about you than yourself.



.

20111013

Jen love hewit. #1

Suatu malam.


"Dah jom. " Ajak dia.

"Kejap lah nak tengok bulan. "

"Mana bulan?" Sambil kepala melilau mencari bulan.

Soalan mana bulan terbiar sepi.

"Mana bulannya?" Tetap mencari.

"Ni bulan!" Sambil menuding jari ke arah dia.

Dan aku kembali berjalan sambil mengilai ketawa miang.
Memang macam miang.


Aku selalu terfikir kepada siapa aku nak berlagak comel dan pura-pura perlukan bantuan.
Sebab kadang-kadang penat juga nak berlakon gagah ni.
Sekarang aku macam ada hint sikit.
And i would like to keep it.
Seronok juga dapat meniru dialog wayang ni.
Hihihi.
Terasa normal. :)

.

20111010

20111008

Puaka Mengenang.



Aku semenjak akhir- akhir ni bertambah maju dalam bidang kepuakaan.
Aku rasa lah.
Tapi, Mungkin perasaan aku aje, sebab tak pernah pula aku buat benda yang lebih puaka dari biasa.
Melainkan nafsu shopping dan nafsu merayau yang paling meningkat puakanya.

Atau.
Mungkinkah sebab aku ada kawan baru yang asik ter'fucked up' je kerjanya. (Baca:Terfaktab)
Diorang ada keluar buku, rasa bosan pergi lah baca blog diorang.
Klik bawah.
TERFAKTAB

Lagi satu aku sedang berasa kurang selesa dengan persekitaran kerja aku sekarang.
Selalu orang tension pasal bos la, kerja banyak la.
Macam sebelum ni aku tension kena kerja sabtu halfday, cuti ahad je, kejar target lagi.
Tapi kat sini serius rasa relax dan selesa even kena kerja shift bangun seawal 4 pagi dan balik paling lewat 2 pagi.
Biarpun sekarang wiken macam dah takda makna sebab amatlah jarang nak dapat cuti waktu wiken but still puas hati sebab ada offday yang fixed. Tak kisah lah isnin ke apa.
Lagipun aku lagi selesa offday hari biasa sebab tak besesak.
Kalau besesak dengan jantan kacak wangi takpe jugak.
Ni besesak dengan bangla ketiak, abang ketiak.
Kejap-kejap ketiak.
Sini ketiak sana ketiak.
Puii.
Pergi mati lagi bagus.

Okay kembali kepada tak keselesaan aku tadi.Persekitaran kerja yang aku tak selesa tu adalah disebabkan kurangnya perasaan tanggungjawab sebahagian staff.
Sungguh puaka bak hang.
Isu mc macam biasa la memang dari dulu kat mana-mana je memang trending kot.
Aku tak la kata aku ni skema sangat sampai tak mc.
Tapi ni jenis puaka yang mc langsung tak memikir.
Dah tau partner shift kau mc yang kau pun nak mc jugak kenapa saitan?
Kau agak siapa nak kaver shift kau tu ha saitan?
Hapak kau?
Ke hamak kau?

Lagi satu hal datang lambat.
Bila tiba nak tukar shift dari pagi ke staff petang tu yang sakit hati.
Datang patotnya pukul 3 sampainya pukul 6.
Alasan tak habis-habis ada hal.
Anak takda orang jaga katanya.
Eh begitu saitannya perangai.
Tak tahu ke hal kerja dengan hal peribadi takleh campur?
Pandai-pandai kau lah nak cari tempat letak anak kau.
Kalau sekali sekala takpe la jugak, ni lepas dia, dia balik.Lepas tu dia balik.
Kau sorang je la ada family kan?
Kau sorang je la banyak hal?
Hapak kau.

Aku ni puaka-puaka, malas-malas cemana pun at least aku ni memikir la jugak.
Mengenang.
Sebelum kau ikotkan ke puakaan kau tu.
Fikir dulu kau menyusahkan orang ke tidak.
Kalau dah nama pun tanggungjawab, makanya sila lah bertanggungjawab.
Kalau taknak bertanggungjawab tolong blah.
Wah kemain.
Dah lah malas nak meluah lagi.
Silap haribulan aje aku jadi barua mengadu perangai buruk yang sedang berleluasa ni nanti.

Contohnya la,
Aku, pagi-pagi setiap kali nak beli nasik lemak lepas tu yang ada kat aku not RM50, aku rasa takot dan segan nak bayar.
Sebab aku mengenang.
Kalau majoriti lah orang beli nasik lemak dekat tempat tu semua macam aku,semua bagi duit not RM50 parah lah.
Silap-silap money changer pun givap.
Tension tahu dak kalau duit kecik takde lepas tu customer yang datang sekor-sekor nak bagi duit godang.
Satu lagi contoh,
Berapa orang yang masa makan ramai-ramai kat meja makan, ambil berat pasal regangan siku dia?
Maksudnya siku belah kiri kau, besar mana bukaan dia.
Kacau tak orang yang tengah menyuap sebelah kau?
Kadang-kadang ada perkara yang kau rasa remeh tapi besar kesan dia kalau kau prihatin.

Sila cuba jadi individu yang mengenang kesusahan orang.
Boleh?



Itu hari aku tengah duduk menung kat kaunter.
Sambil tu ada seorang mat bangla cleaner tengah menyapu dan mengutip ball lampu panjang tu. Entah apehal tetiba menatang tu meletup. Kami berdua terkejut dan tak semena-mena aku dengan mat bangla tu terbertentang mata sekejap.
Bila aku tersedar dari tentangan mata tu, aku rasa awkward gila babi.
Apa yang terbayang kat kepala aku lepas tu adalah,bau ketiak.
Tiada debaran atau angau.
Cuma igauan.
..
..
Eh ape ke menjadi sangat diskriminasi aku ni?
Kahkahkah.
Ke racist?
Ahaa.
Balun je lah.


Yang ini bukan mengenang. Ini namanya terkenang.
Rindu.





20110930

Suke aku la.

Adalah sangat penting bagi kauorang yang baru putus cinta,
dan kemudian cuba untuk bangkit semula atau kite boleh panggil sebagai rebound,
SUPAYA,
Jangan jatuh hati pada orang yang salah.
Aku pernah pergi seminar grooming apekejadah ntah, dia kabo kalau kalau 3 kali berturut kau heartbroken,
dikhuatiri chances kau untuk bangkitkan confident diri kau balik amatlah tipis dan,
memerlukan effort yang diiringi doa dan sokongan padu yang teramat padu ya.
Jadi untuk mengelakkan kauorang terjun KBmall atau makan racun,
seeloknya elakkan diri dari jatuh hati kepada orang yang salah.

Contohnya,
• jatuh hati kepada artis popular
• jatuh hati kepada watak filem korea
• jatuh hati kepada bini orang
• jatuh hati kepada rosmah mansor atau najib razak
• jatuh hati kepada anwar ibrahim
• jatuh hati kepada orang yang dah arwah
• jatuh hati kepada guru displin
• jatuh hati kepada penjenayah
• jatuh hati kepada kaum sejenis
• jatuh hati kepada orang yang malas sikat rambut
• jatuh hati kepada orang yang letak barang bersepah-sepah.
• jatuh hati kepada orang yang berambut kembang

Okay aku dah merepek,
sebenarnya aku nak bagi contoh paling mudah iaitu,

• jatuh hati dengan aku.

Renung-renungkan dan selamat bangkit semula.

20110921

Mengapa bah?

Rakan sediva merangkap rakan sesama artis.
Kesah habes?



Esok aku,Julia dengan Rozana akan bercuti ke sabah.
Tak sabar nak pergi sabah.
Tak sabar nak kemain.
Kitorang pergi sana sebab nak makan seafood je.
Ayat macam bongkak tak?
Kahkahkah.


20110905

Dah kenapa?




Pada pemerhatian aku.
Bila umur aku dah masuk 23 tahun lepas.
Sejujurnya aku dah tak ghairah lagi nak mencari cinta.
Cinta yang macam selalu dicanang-canang dalam novel atau drama korea.
Bercinta yang bila dia ada hidup aku hanya berkisar tentang kekasih aku.
Fikiran dipenuhi dia.
Yang bila makan, mandi, tidur semua dia yang utama.
Aku rasa benda tu semua dah lama aku tak lalui.
Jadi sekarang aku agak kagum bila lihat pasangan yang begitu obsess dengan pasangan mereka.

Bagi aku,
Susah nak cari cinta yang berkualiti dan dipenuhi kehendak diri.
Bila aku dengar atau lihat kisah kebodohan perempuan yang terlalu setia dan bekorban kepada kekasih dia.
Aku mesti merugut dengan mak.
Nasib baik mak nasihatkan aku.
"Jangan cakap orang, jalan hidup awak panjang lagi, nanti kalau dah terkena,masa tu cakap mak pun tak nak dengar lagi dah agaknya."

Sentap.
Amboih mak.
Jangan la cemtu.

Sebelum ni aku pernah mencuba tapi aku mencuba bukan sebab aku nak.
Tapi sebenarnya,
Aku mencuba sebab aku taknak end up alone.
Aku suka gila denngan baby, maka aku kena berusaha sendiri sebab baby tak datang bergolek.
Gila kau kawan-kawan aku memasing dah ada pakwe, ibam dah tunang.
Tahun depan nak kawen dah.
Aku paksa diri aku untuk bagi peluang yang akhirnya tak pergi kemana sebab aku langsung tak didorong kehendak aku.
Jadinya, macam tu la.
Bila something come out,go wrong, aku malas nak put effort.
malas nak betulkan apa yang mungkin salah.
Berlagak seperti tiada apa-apa.
Dan black out.

Maaf sesiapa yang pernah di blackout kan.
Maaf sebab kau atau kau,kau bukan kehendak aku.
Maaf sebab tak habiskan apa yang aku dah mulakan.
Maaf sebab mungkin hati aku yang beku.

Selamat hari raya.
Maaf zahir dan batin.
;)
Ala, lagipun aku rasa kau atau kau,kau pun lebih kurang macam aku jugak kan?

Who would know, somewhere, somehow.
There's a stranger that gonna lighten your day.

Sekarang rasa bersemangat sikit.
Ada rasa.
Ada.

Duhh.
Dah kenapa aku ni?

20110716

Sabtu.

.

Hari ini aku shift pagi.
Masuk pukul 6 pagi dan kerja seorang.

Aku baru sampai.
Nak bukak kaunter, nak susun nombor.
Datang sorang nyonya dengan sorang pak arab.
Tak menyempat-nyempat nak beli nombor baru.
Hati aku dah baran dah ni.
Spoiled betul lah.

Aku on komputer macam biasa.
Buat slow and steady.
Lantak la nak marah ke apa kan.
Aku suruh pak arab dan nyonya tu pilih nombor dan aku registerkan.
Pak arab settle dan berambus.
Nyonya tu?

Henpon entah jenama china mana dia pakai.
Siap ada gamba penguin lagi kat button,
Tapi tempat bateri tak boleh nak bukak.
Camno?
Aku nak activate kan simkad beliau dulu.
Nyonya ke makcik ke ni biasanya ada masalah pesen suka belakon naif.
Kau tau naif apesal?

" Aunty, kasi bukak tempat henfon u ni."
Dia jawab, " Aiyaa, tak tau, tak tau. Selalu anak bikin. I sudah tua maa."

Takpun,

"Makcik isi borang ni."
"Eh mata makcik tak nampak. Sekolah tak pandai, tak paham."

Kemain banyak alasan. Bagi satu cukup lah.
Ni semua tak faham, semua tak tau, padahal suruh isi nama dengan sign je pun.
Bukan suruh isi borang income tax yang macam gampang tebalnya tu.
Kalau borang tu, aku pun tak paham.
Tapi kau tengok kalau bil banyak ke, miscalculate ke, paham pulak dia baca statement bil tu.
Ahaa.

Hati aku da panas ni.
Try-try tak boleh.
Tolak-tolak pun tak boleh.
Dah lah tadi tak menyempat sangat.
Masa aku tengah cuba bukak tempat bateri tu datang la sekor mamat ni nak bayar bil.
Setelah aku menjeling2 ke dia, baru aku kenal dia ni pelakon.
Aku penah tengok dia berlakon dengan ainul aishah yang dia jadi suami buta setiap pukul 630 petang dulu.

Nyonya tu ambik henpon dia dan hulur ke mamat tu.
Dia mintak tolong mamat tu bukakkan.
Setelah mencuba sambil terketap2 bibir mamat tu juga mengaku kalah.
Aku fikir seharusnya aku settlekan mamat ni dulu,
Kalau nak tunggu henpon gila ni tebukak alamatnya memang tak la.
Sambil key in payment mamat tu aku membebel dekat nyonya tu.

"Beli henpon lainnla. Nokia murah tu saja,Lagi senang bukak maa.Pakai pun senang, ini henpon u kemain susah.
Tempat simkad sampai doblas."

Mamat tu sengih-sengih juga sambil cuba lagi tapi gagal.
Settle payment,aku bagi resit dekat dia,
Masa bagi tu, terpegang sikit tangan dia.
Okay tipu.
Saje je nak pegang. Nak rasa.
Kahkahkah.
Rasa sejuk sikit hati yang baran dari tadi.
Sebelum blah mamat tu cakap terima kasih sambil senyum macam dalam drama yang aku tengok tu.
Serupa betul lah, macam dalam tv gamaknye.

Aku tengok dia berlalu dengan tenang,
Sehinggalah nyonya tadi kacau aku balik.
Aku lupa hal dia belum settle.
Aku tengok nyonya tu dah pegang gunting yang aku guna untuk koyakkan simpack prepaid yang aku bagi dia tadi.
Dia angkat gunting tu hala kat arah aku.
Aku cemas, aku tepis tangan dia.
Gunting tercampak ke luar kaunter.
Polis yang ada dekat belakang aku berlari sambil membawa sepucuk pistol.
Keadaan tegang..

Gila ahh.
Fuhh.
Drama tak?
Kan baru jumpa pelakon tadi,so mood nak belakon terbawa-bawa lah sikit.

Nyonya tu dah give up sebenarnya,
Jadi dia suruh aku kopakkan tempat bateri dia tu guna gunting.
Tak sampai hati pulak aku kan,
Maka untuk kali terakhirnya aku cuba tolak penutup bateri tu lagi,
Dan *plup*!
Tempat bateri tu terbuka.
Sikit je pun aku tolak.

Kau perasan tak apa masalah dengan penutup bateri tu?
Perasan tak?
Sebenarnya penutup bateri tu okay je.
Yang masalahnya adalah skill bukak tu.
Skill aku.
Skill nyonya tu.

Tak kira sekuat mana kau tekan, tolak, cuba pun.
Kalau skill salah,
Maka takkan ada makna.
Jadi pengajaran hari ni, kaji dulu ye tuan puan, belajar dulu, kuat ke tenaga banyak ke tak semestinya menjamin kejayaan.
Hihihi.

Kbai uolss!
Mood dah okay selepas dapat pegang tangan pelakon tadi.
Terasa seperti buaya darat.
Buka beliau tapi aku.
Aku yang buaya darat. Faham?

Aisehh! Lupa nak cakap kat dia yang masa dia belakon jadi buta tu.
Solekan jambang meliar yang ada kat muka dia tu macam bangang je.
Macam dia baru lepas jatuh dalam debu arang.
Tak macam jambang tapi macam jamban.
Comel tak?
Make up artis tu kena asah lagi skill dia tu.

Eh dah.
Fiq mentor plak datang nak beli hot tiket tu ha.
Apa barangggg?
Duit menang mentor ritu dah abes ke?
Pakai postpaid la brooo.
Baru ada stail!
Hah.
Baaaaaaaiiiiiii!



.

20110622

RandomGua #1

.


1. Aku suka nasi lemak.

2. Pantang kalau time balik keje aku sampai tapi ada sebab yang tak "munasabah" buat aku tak boleh balik terus. #karatemeja

3. Baran tapi aku cepat sejuk. Buat la palat besar mana pun dengan aku,in the end aku still boleh accept kau lagi. Silap2 kau yang tak abes baran lagieven yang puncanya engkau sendiri. #pengalaman penulis

4. Aku tak cari lelaki yang boleh sara aku, aku cari yang faham aku.

5. Aku sayang mak aku. Norriah Md Zin, gua memang degil dan agak kurang ajar, tapi gua sayang dengan lu dunia akhirat.

6. Aku tak suka berancang.

7. Aku ada masalah dengan level of confident aku. Kau puji aku bejuta kali pun belum tentu aku percaya, tapi aku boleh paksa kemampuan aku.

8. Aku jarang cakap atau menyampuk bila adik beradik aku cakap pasal arwah abah, tapi aku rindu abah.

9. Sekarang aku dah balik sebab aku pening dan emosi tak berapa baik. Bos bagi aku balik.
Aku sayang kau bro. #pelukviafantasy

10. Sekarang aku nak tido, dan duit aku tinggal seratus setengah. Gaji lagi 4 hari.
Aku harap aku bangun tido ni dah masuk 26 haribulan.


.

Berenti stalk aku. Aku takde ape yang special. Bila aku kata takde, aku betul-betul maksudkan.
Bai.


.

20110602

.

Semalam kan,
Ada customer dari india ke brunei entah,
dia datang nak beli topup.
Nak reload RM10 katanya.
Aku bagi dia reload tu dan collect duit.
Lepas tu dia pun berambus pergi.

10 minit lepas tu dia datang lagi.
Dia tanya macammana nak guna topup tu.
Aku ajar dia tekan kod kejadah semua tu,
Lepas tu dia angguk-angguk,
dengan muka bersinar bak gelang emas,
Dia berambus sekali lagi.
Tapi aku ada rasa sedikit tak sedap hati tengok dia.
Yela.
"Nampak bangang" je bak kata nabil.
Tapi aku tak hirau kan dia pun.
Customer sini macam-macam perangai.
Kalau-kalau pelik tu tayah ambik tahu sangat pun.
Janji tak kacau kerja kau.

Tiba-tiba tah macammana aku punya mata tetibe rasa gatal lak,
Jadi aku pun meliar lah pandang keliling.
Tetiba mata aku terhenti di suatu sudut.
Kau tau apa aku nampak?

Customer tadi tengah gantung diri wei!
Gantung diri sambil gigit kad relod tadi.
Cemas gila kan?
Eiii..

Okay.
Tipu je.
Sebenarnye dekat sudut tu ada customer tadi tu.
Amboih kemain busy lagi.
Kau tau dia buat apa?
Kali ni aku bagitau betul-betul.
Dekat sudut tu ada public phone, dan si bangang tu,
Sibuk duk tekan kod reload tadi kat public tu.
Adoi laa.
Terkejut aku.

Dah puas gelak baru aku pergi tolong dia.
Since no malaysia pun dia takde,
Maka aku suruh dia pulangkan reload tu.
Dan aku advise dia guna coins atau pun beli phone card.
Dengan tersipu-sipu si bangang tu pun berlalu pergi tanpa menoleh lagi.
Malu lettew.
Hikk.
Buat senak perut je lu ni.

20110530

Been here, done this.

Tipu lah aku kalau kata tak terkenang.
Tipu lah aku kalau kata tak heran.
Dan,
Tipu besar lah kalau kata tak rindu.

"I need a doctor.
Call me a doctor.
I need a doctor, doctor.
To bring me back to life."

20110520

Silly me.

Aku memang kelaka.
I broke my own words for nothing.
Maybe its just another price to pay.
Welcome back ignorance.
Welcome back.

20110511

SESAT.

Dah hari ke tiga aku kerja dekat LCCT.

Hari pertama.
Semua rasa baru.
Cakap pun tak banyak.
Benda yang aku tau pun aku tak berani nak cakap sebab tak konfiden.
Hari pertama aku sesat terikut MEX.
Padahal malam sebelum tu langau dengan zana dah susah-susah tunjuk jalan yang takde tol.
Tapi end up, aku ikot tol jugak.
Gehee.
Aku memang suka sesat.

Hari kedua.
Aku rasa tenang sikit.
Dah boleh gelak-gelak dengan partner kerja aku.
Dia cerita-cerita insiden yang penah kena kat dia.
Dia cakap ada sekali customer tanya mana 'flight pergi macau'.
Tapi mamat ni dengar 'flight pergi bahau'.
Aku gelak gila sebab aku rasa kelakar dan sebab dia melibatkan bahau,
yang dekat ngan rumah aku.
Rasa macam, "Eh kampung den tu, kena gelak ni. Kena gelak."
*Annoying tak?*
Hari kedua aku tak sesat dah sebab aku dah belajar dari hari pertama.

Hari ketiga iaitu hari ini.
Aku rasa lagi tenang dan gembira selesa.
Sebab so far aku dah jumpa semua colleague aku.
Dan diorang baik je dengan aku.
Siap dah boleh bergurau senda dan bertepuk-tepuk manja.
So diharap keadaan ini akan berkekalan lah ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian.
Semoga senang aku bekerja untuk hari mendatang.
Dan di sebabkan hari kedua aku dah tak sesat, maka aku jadi over confident semasa memandu.
Jadi masa dekat roundabout godang,aku dengan confident yang amat tersalah masuk ke arah KLIA dan bukannya lorong LCCT.
Makanya aku terpaksa round dekat KLIA dulu baru dapat turn balik ke LCCT.
Dah lah aku bangun pukul 10 pagi tadi.
Kena masuk kerja pukul 11.
Memang cun perangai aku.
Cun sangat-sangat.
Dan aku masuk lambat 15 mnit ye.
Nasib baik takde punch card.
Sayang MAXIS tauu.

Aku updated blog ni pun sebab aku tengah duduk sensorang kat rumah.
Housemate aku dua-dua pergi dating.
Aku tinggal sorang.
Kesian aku kan?

Apa??'
Tak kesian?
Huh!

#okbai.
i ada twitter la. meh follow!
@pyjahnazri

Oh ya. Masa aku training bos aku yang handle id aku. Dia letak pasword untuk sign in aku 'BLUERED'. Cuba kau orang sebut lelaju sikit pasword tu. Comel kan? ;p

Peringatan untuk diri sendiri : Hari rabu adalah hari futsal . Semoga jangan nak cemas sangat sampai buat report polis pasal orang hilang. Heh.

20110508

Samar Pandangan.






Gonna miss this training batch.


Jumaat lepas hari terakhir aku naik train ke Plaza Sentral.
In future kalau ada training lagi tu kira lain cerita lah.
2 minggu training aku buat rutin yang sama.
Keluar rumah jam yang sama,
Naik train timing yang sama,
Kebanyakkan orang yang aku jumpa dalam train juga adalah orang yang sama.
Sebab semua orang buat rutin yang sama.
Bangun,siap-siap pergi kerja,naik tren,kerja sampai petang,balik malam dan tunggu gaji.
Dan semua orang buat tak kisah tentang orang lain.
Semua cuba mengelak dari bertembung mata dengan orang lain.

Ada dua orang yang paling aku ingat.
Seorang kakak yang mata garang.
Aku ingat dia sangat sebab setiap kali dia naik train dia mesti bergaduh dengan boyfriend dia.
"Dia kawan sekerja i je lah."
"Lah, kan colleague i ramai lelaki memang la i selalu buat kerja dengan guys."
"Dah lah nanti bincang!"


Seorang lagi adalah lelaki cina.
Aku ingat dia sangat.
Sebab setiap kali aku masuk train dia selalu dapat tempat duduk.
Lepas tu dia akan tenung atas ke bawah semua perempuan yang masuk dan berdiri.
Selalunya amoi lah yang selalu kena.
Sebab diorang pakai sua pendek, skirt, sleeveless.
Aku selalu usha dari jauh je.
Macam pervert pun ada mamat tu.

Hari tu masa hari last,aku nampak dia lagi.
Usha perempuan sana sini.
Skodeng semua part atas ke bawah.
Masa aku tengah tekun pandang dia, dia pandang aku pulak.
Aku pandang tempat lain.
Then aku dapat rasa dia tengah pandang aku lagi.
Aku toleh memang dia tengah pandang.
Cuak jugak aku.
Tapi sebab aku tahu hari ni hari last aku naik setrain dengan dia,
Aku beranikan diri pandang dia balik.

Dan dia pandang tempat lain.
Tak lama lepas tu dia pandang aku lagi.
Aku pandang dia.
Lma kitorang berpandangan.
Debar gak aku.
Aku pandang sampai dia toleh tempat lain.
Kali ke tiga kitorang berpandangan lagi lama.
Aku yang berhenti pandang dia sambil menjeling sorok rasa cuak.
Takot sial.


Tiba-tiba dia bangun.
Dia berjalan ke arah aku.
Aku yang tengah berdiri dekat tiang dalam train tu agak goncang sedikit.
Cemas dah ni.
Dia jalan sambil mata pandang ke arah aku.
Memang pandang tepat kat aku.
Takkan dia juling pulak?
Ke dia suka buat mata juling macam aku?
Aku jenis kalau dah cuak,apa yang aku tengah buat terus aku freeze.
So mata aku tetap pandang dia walaupun takot.

Sekali rupanya station dia dah sampai.
Dan aku berdiri betul-betul dekat pintu.
Perlawanan pandangan tu betul-betul buat aku tak perasan yang train dah lalu banyak station.
Tapi..
Apasal dia pandang aku sepanjang dari tempat dia ke pintu train?
Dan apasal dia nak keluar dari pintu train dekat dengan aku?
Padahal dia duduk dekat sebelah pintu lagi satu?
Mesti dia nak takotkan aku.
Tapi memang aku takot lah kan.
Nasib baik tu hari last aku naik train.
Nasib baik.
Kalau tak, memang menangis hari-hari nak lawan pandangan dia pervert tu.
Fuhh.
Kau orang yang perempuan ni kalau naik train hati-hati tau.


Okay lah nak pergi makan ni.
Mak kita masak gulai ketam tau.
Jap lagi nak kena balik Putrajaya dah.

MALAS.




20110504

7. Do Things Face To Face

Jia si baby besar.

Jia,Andrew,Chan dan CK.

CK,aku,Manap dan Jia.



Aku dah dua minggu lebih training dekat Plaza Sentral.
Takde masa betul nak jenguk blog ni.
Idea nak merepek pun takde.

Dalam dua minggu ni,
Macam-macam dah jadi,
Macam-macam dah berlaku.

Hari first aku datang.
Aku zero.
Rasa bangang dan terasing.
Tapi masa lapor diri aku disambut dengan banner "Welcome To Family".
Rasa terharu dan confident sikit.

Kawan pun takde.
Naik tren pun sorang-sorang tecengang.
Ada dua kali kot aku salah tren.
Dah lah nak naik tren kena berebut macam amik RMT masa kat kantin sekolah rendah dulu.
Annoying sial.
Ada sekali aku kena hadang dengan nyonya sampai lengan dia macam nak cekik aku sebab Berhimpit sangat dalam tren.
Lepas tu ada mamat tolak nyonya tu, nyonya tu tolak pulak dada aku.
Hampir leper sekejap dada aku.
Sabor jelah.
Sejak tu aku dah tak balik awal lagi.
Kalau tren penuh aku memang takkan balik dulu.
Tunggu reda baru naik.
Aje yang jadi jantan kalau hari-hari kena himpit.

3 kawan pertama aku semua adalah amoi.
Jia dari Batu Pahat, Michelle dari Subang dan Chan dari Sabah.
Aku lepak dengan diorang je.
Kadang-kadang aku terpaksa berlakon pekak sebab aku tak faham diorang borak apa.
Kesian tak?

Lagipun aku asyik rindu mak dengan dua anak buah aku yang sedap tu.
Rasa nak menangis.
Rindu lauk ikan kembung sambal mak.
Rindu selimut sedap.
Rindu nak tido dengan mak dalam aircond kat ruang tamu rumah.
Rindu nak lalu bukit putus.
Rindu semua lah.

Tapi sekarang dah okay.
Aku ada ramai kawan setraining.
Ada Shiha dari Alamanda, ada Manap dari Sunway, ada Yuen dari TTDI, Arif,Kimi,Fatin,Nizam Lepas tu ada ramai lagi lah.
Aku sebut sorang-sorang pun bukannya boleh kenal pun.

Eh ada satu lagi!
Ada CK yang suka cakap Bahasa Melayu.
Updated status kat FB pun dia pakai bahasa tau.
Contoh status dia macam ni,

"Oh shit. hujan sangat besar!"
"Ah malu betul sangat arr..KTM lantai terlalu licin sampai jatuh ke bawah!"

Haa.
Kiut kan? kan?
Aku selalu buli dia suruh dia cakap ralph lauren,biri-biri,bad romance dengan lori.
Teheeee.

Lagipun aku dah dapat line free.
Hari-hari pun boleh telepon mak.
Gayut lama-lama pun takpe.
Makan ikan kembung sambal je takleh.
T.T
Tapi takpe,
Minggu ni aku balik kampung,nak mintak mak masak.
Ahh sedap.
Ahh sedap.

Lagi dua hari aku akan tamat training.
Dan hari isnin aku akan mula bekerja dekat LCCT.
Soooooooooo guysss..

MEET ME AT LCCT!!

Aku sikit teruja sebab aku dah dapat jadual kerja aku.
Takde lah seksa sangat kot shift aku.
Offday pun sedap.
Elaun pun sedap.
Semua pun sedap.
Tak sabar. tak sabar.
................................................................................................................
Ada perkara yang tak perlu rancang,tak perlu nak fikir panjang. kot?
Keep walking until someone stopped you.
Stay if they asked to.
But,
If one day they let you go.
We have no choice but to keep walking again.

Hai you. :)

20110416

Dekat Tapi Jauh.

Aku selalu beharap aku akan berjumpa seseorang yang hebat,
sebagai escapism dari rasa aku.
Atau berharap akhirnya aku buka peluang.
Yang perlu.
Yang menghargai.
Yang memahami.
Supaya aku boleh nampak kurang kau kalau dibandingkan.
Supaya aku jumpa benda yang akhirnya boleh jadi sebab.
Fighting,too risky.
While winning,very subjective.

Sometimes we just too tired to argue or agree.
Too tired to stare.
Too tired to look foward.
Too tired to fight.
And too tired to start all over again.

But life wasn't easy.
Kau tak cuba,sampai bila kau kat situ.

I am a tough woman.
And I'll get through over this.
Surely I will.

Eh!
Its saturday morning,
and apekejadah aku buat atas katil ni lagi?
Jum balik kampung!

Hai mak!
Hai adik beradik!
Hai kinana and ayyen!
Hai uwan! London trip ape cerita?
Jangan kata uwan makan cheese dekat sana? Melertzz!

“I'm coming home,coming home.
Tell the world I'm coming home.
Let the rain,wash away.
all the pain of yesterday."

20110401

Nasik.

Aku tengah lunch dekat mc donald ni.
Di depan aku ada seorang brader yang berbadan tough.
Boleh tahan lawa muka dia.
Tapi muka ketat.
Pandang kiri jeling.
Pandang kanan jeling.

Aku pandang pun dia jeling.
Tak lama lepas tu ada seorang awek datang dan duduk semeja dengan dia.
Dia jeling awek tu jugak.
Sambil menjeling dia makan.
Boraksikit-sikit je sambil makan sambil jeling.
Aku syak diorang tengah gaduh nak clash.
Biasalah hal-hal cinta rapuh.
Tu aku syak je la.

Tapi makin banyak dia suap.
Makin hilang jelingan dia.
Dah siap senyum-senyum.
Gelak-gelak lagi dengan awek depan dia.

Ohh.
Lapar ye bang?
Dah la tak pergi semayang jumaat.
Lapar sikit pun nak marah-marah.
Macam naga la abang ni!
Aumm.

Oklah aku nak g kunyah ais jap ni.
Saje je singgah sini.
Bak sium sket haaa!
Muahmuahmuaaaaah!

The best of you.

Calar balar.
Treat me well karma.
Treat me well.

20110317





wishing i had strength to stand
this is not what i had planned
it's out of my control




20110216

Sesikit.



Aku ni nampak je kuat.
Tapi sebenarnya confident level aku agak kurang.
Aku tak suka dibagi promises dan aku tak suka bagi orang promises.
Aku takot in future if something happen,
All the promises will haunting back.
Aku tak suka fight sebab aku tak confident aku akan menang.
Kalaupun aku tahu aku boleh menang,aku takkan fight.

Hari ini aku ada interview.
Still under Maxis but up sikit dari sekarang.
Boleh kata macam naik pangkat lah.
Yeke naik pangkat?
kahkahkahkah
Seriously,
I want this job for my improvement in career and self satifaction.
Semoga aku berjaya.
Boleh?
haha.
Okaylah nak pergi mandi berdandan.
:p



Eh.sebelum blah dengar ler lagu ni.
Lagu ni tak ada kena mengena pun.
But aku macam dah suka pulak.
Dulu aku tak suka wei.
Paan lah ni pergi bagi link.
Wah sikit-sikit paan,asik-asik paan je dalam entry sejak akhir-akhir ni dah kenapa?

*Aku ni kan baru pandai post youtube kat blog jadi semua lagu aku nak paste kat sini.
Kau ampunkan lah aku ye.Jangan meluat pulak.Benda baru mesti lah excited lebih.Har har har.*



BABOOOOOOII.

20110209

Diva.

Purse aku tinggal dekat rumah.
Tapi dalam poket aku ada RM5.
Cukup la untuk lunch makan nasik.
Harus lah nasik takkan nak makan cendol macam kakya tu pulak kan.
Hikkk

Aku makan dekat kedai yang aku selalu pergi.
Aku tengok meja kosong yang betul-betul takde.
Dah ambik nasik dengan lauk aku pon usha keliling.
Aku nampak ada 4 orang minah pekerja Telekom yang dah abes makan.
Tapi macam tak bersalah je duduk borak-borak lagi.
Aku ni bab menunggu memang fail.
So aku pun tumpang duduk dekat meja brader-brader korporat,
Sebelah je dengan meja minah-minah Telekom tu.
Macho tak makan dengan brader-brader?
Macho kann?
Haaa.
Gangster kann.
Haruslah macho dik non oi.

Alah aku nama je duk semeja ngan dorang tapi pandang dorang pon tak.
Sibuk je aku ngadap henpon konon-konon ramai sangat orang nak kontek
Sebaik ada Paan rajin layan aku kat What Apps.
Takde la nampak bangang sgt tekan-tekan hp tanpa sebab.
Thanks Paan.
Muamuamua. ♥

Sepanjang makan aku usha-usha gak minah-minah telekom tu.
Wah.
Kemain rancak berbual.
Dah lah suara kuat macam petir.
Sebijik-sebijik aku dengar.
Umur diorang macam nak masuk 30an jugak lah.
Aku makan sambil dengar diorang berbual.
Penyuapan aku berjalan dengan lancar dan teratur.
Sampai suatu ketika..

"Akak mana pernah suka dekat orang.Orang je berebut-rebut nak dekat akak."

Selera aku terhenti.
Aku pandang muka brader depan aku untuk pertama kali semenjak makan semeja.
Dia pun pandang aku.
Dan reaksi kami sama.

T.T"

Tak lawa mana pun.
Aih.

Korang rilek je.
Duit RM5 tadi cukup.
Kos makan aku lunch tadi RM4.80 je.
Best kan. :)

20110208


Even love won't affect me as much as what friendship did.
Family is my world.
But friendship is my life.



Yeay dah jadi.Thanks for the info :)

20110207

Not Cool.




I'll stay if you ask me to.
Fuck lah. aku memang tak paham makna ayat ni.
Aku pandai cakap je.
Asyik pon ikot kepala sendiri.
Now padan muka.









20110206

Electric Feels.

Hari ini cuti.
Aku duduk rumah je menjalar dengan momma.
Pukul 5 petang macam tu baru aku bangun dari tilam dan mandi.
Lemau kemain.
Hari ini dalam sejarah aku dah updated banyak status kalau nak banding selama aku main Facebook ni.
Gila produktif.
Kau tengok sikit aku listkan carta status hari ini.

  • Taurus dont play the game.They change the game.
  • Sudah sebati dengan tilam.
  • Rambut dah kurang kembang.Rasa nak curl balik kasi kembang.
  • Lapar dah berkali-kali mandi sekali pon belum.Cun.
  • Akhirnya berjaya melawan malas.Dah siap MANDI.
  • Do you know where your heart is, do you think you can find it?
  • I want to live happily ever after. ♥
  • Hensem sangat Dollah Hapak kat astro prima ni.haha.


Lapan wei.
Ada lapan status untuk hari ini.
Aku tak tau lah kauorang tapi bagi aku satu hari ada banyak status macam mak ai.
Gila bosan budak ni takde kerja ke apa?
Namun.
Seronok rupanya update status bebanyak ni.

Oh ya.
Semalam aku pergi melaka.
Lepas kerja aku terus pergi sana.
Aku suka unplanned journey.
Rasa alive.
Ada gambar favourite nak kongsi ni.
Tengok ahh.





Macam Padaiyappa kan?

Angin tiup rambut giteww.

Ni gambar favourite aku sebab aku rasa aku nampak lawa.
Kau rasa lawa tak?kahkahkah


Sebenarnya.
Aku pergi melaka sebab pergi ambik mamat baju kuning tu.
Dia nak balik KL.
Tiket bas awal semua abes.
Semua yang tinggal tiket petang je.
Jadi tanpa berfikir panjang aku terus pergi melaka ambik dia.

Kejam wei.
Dia kata dia nak tempeleng aku.
Bak datang tempeleng ha.

P/S : Err..Er..Wei macamana nak post youtube video kat blog ha?Aku tak reti la.Penat try tak menjadi pon.Tolong please help?



20110131

Sendawan.

Lisa I mintak maaf la sebab pagi ni kaki kau sakit.
I tak sengaja langgar those lubang-lubang.
I pun tak tau sejak bile lubang tu wujud.
Biasanya kita lalu kat situ takde lubang pon kan?
I tau kaki kau sakit.
I mintak maaf sangat.
Dengan cuaca yang seperti sekarang ni,
Memang tak hairan lah jalan raya banyak belubang.
Banyak sangat sampai semalam lalu takde lubang tetiba hari ini dah ada pulak.
Betul-betul macam "Cendawan tumbuh selepas hujan."
Lagi pun pagi ni I agak rushing so I kurang berhati-hati.
Jadi balik ni I janji akaan pandu kau perlahan-lahan.
I harap kau tak merajuk dengan I.
Okay Lisa?
I bergantung dekat kau je untuk pergi kerja.
I da kekok nak naik bas.
So I hope kau tak sakit atau touching.
Ailebyuchoomarch.

Kau know what Lisa.
Lubang-lubang kat jalan tu buat I terpikir sesuatu.
Lain kali kalau nak cakap tentang sesuatu yang cepat dan pesat.
Kita semua boleh gantikan perkataan Cendawan dengan Lubang.
Lebih realistik kan?
Bosan la asik cendawan-cendawan.
Lagipun lubang kat jalan raya lagi senang jumpa dari cendawan zaman sekarang ni.
Nice.
Eh.
Time lunch I dah sampai.
Perut lapar.
Jum makan Lisa!

20110118

Kesah Nogha.

Hai.
Aku tengah tunggu nasi siap masak.
Momma baru balik dari umah maklang.
So nasi lambat masak.
Jadi sambil tunggu nasi kesayangan masak.
Hari ni aku nak cerita pasal nogha supaya penantian menunggu nasik masak tidak terlalu menguasai aku.
Sobs sobs.


******

Nogha terlentang diatas katil sambil memandang bilahan kipas.
Nogha cuba mengira berapa pusingan bilahan kipas itu dalam seminit.
Haram.
Paling tinggi pon dapat kira pusingan ke 3 aje.
Lepas tu mata Nogha dah mula lintang pukang.

Semenjak balik tadi Nogha duduk diam aje dalam bilik.
Macam ada yang kurang.
Nogha pandang keliling bilik tidurnya.
Ya ampun.
Semak bukan main.
Memang patot mak Nogha asik tutup pintu bilik nogha.
Takot tetamu nampak dan canang anak dara dia duduk dalam semak.
Tapi Nogha tak rasa itu sebabnya.
Duduk dalam semak baru senang menyorok dari musuh.
Wah.
Macam soljar jugak pemikiran Nogha ni ye.

Nogha fikir lagi.
Adakah sebab laki nogha yang tak nampak batang hidung sejak sekian lama?
Nogha geleng laju.
Tak mungkin pasal dia.
Tak mungkin.
Pasti bukan.
Nogha belum menikah,bagaimana laki Nogha nak tunjuk muka.
Hikk.nogha ketawa kecil.
Bergurauuu.

Nogha ubah kedudukan baringannya.
Nogha cuba recall ape yang buat Nogha rasa sebal semacam.
Siang tadi Nogha nak pegi makan,tapi kereta kena block dengan kereta lain.
Akhirnya Nogha lepak dalam kereta sambil dengar radio.
Balik makan bos Nogha panggil dan bagitahu akan ada perubahan tentang gaji dan Komisen.
Gaji..
Pasal tu kot??
Aihhh..
Tak mungkin.
Perubahan tu tak la teruk sangat sampai boleh buat Nogha rasa macam ni.

Tiba-tiba Nogha terdengar bunyi.
Bunyi seperti air.
Oh tak.
Seperti aingin.
Bunyi tu sangat dekat dan rasa seperti sebati dengan Nogha.
Otak Nogha lincah berfikir.
Nogha letak tangan di atas perutnya.
Ada getaran.
Nogha tahan nafas dan cuba hayati getaran itu.
Getaran itu halus.
Dan semakin dihayati semakin baran Nogha rasa.

Lahh.
Patot lah sial.
Dari siang Nogha tak makan nasik sebab kereta die kena sengkang.
Bladihel.
Lalu Nogha bangun laju-laju dan terus ke dapur.
Nogha mana boleh kurang nasik.
Nogha peminat paling besar nasik.
Kalau kurang nasik maun baran naik ke kepala.
Dah pekena nasik baru lah rasa cukup.
Hahh.

TAMAT

****

Okay lah!
Momma dah jerit panggil aku makan nasik.
Yeayeah.
Eh.
Eh.
Apesal cerita nogha dengan cerita aku ni sama semacam je?
Apesal hah?
Tiru siuut nogha ni.
Loser betul.
Tapi ada nogha kesah?
Eh aku kesah?
Nang hado.


Bai!

20110103

Changes.

Aku selalu confuse.
Kadang-kadang aku rasa nak berhenti kerja.
Tapi aku tak pasti sama ada itu tindakan betul atau tidak.
Sama ada betul itu yang aku nak atau itu sekadar rebel aku.

Kadang-kadang aku rasa aku tiada option dalam hidup.
Aku rasa aku terpaksa buat apa yang aku buat sekarang.
Tapi bila aku duduk termenung.
Aku rasa aku suka apa yang aku tengah buat.
Jadi kalau suka tak mungkin lah terpaksa kan?

Kadang-kadang aku rasa puas hati dengan diri aku.
Tapi ada suatu masa aku rasa rendah diri.
Rasa tak sempurna dan down.
Tapi sesaat lepas tu aku tiba-tiba berada on the top of the world.
Wadehel?

Kadang-kadang aku rasa aku tak perlukan kau.
Aku create alter ego yang tebal.
Tapi in the end.
Aku end up dengan perasaan bersalah dan sebal.
Padah sentiasa confuse dan selalu tersilap langkah.


Aku selalu confuse.
Aku tak pasti apa yang aku nak.
Aku tak faham hati sendiri.

Tapi satu perkara yang aku paling pasti.
Aku harap tuhan akan aturkan segala yang baik-baik saja untuk aku pada tahun ini dan Tahun mendatang.

Selamat Tahun Baru.
Semoga semua baik-baik.
Ada sesetengah perkara yang memang ditakdirkan untuk tidak pergi.